18 / 05 / 2024

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık'tan itibaren zam geliyor...

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık'tan itibaren zam geliyor...

24 Kasım tarihinde yapılan ÖTV matrah güncellemesi, 1 Aralık tarihinde gelecek zamlarla eriyecek. Ocak ayına kadar yüzde 15'e ulaşan zam geleceği tahmin ediliyor. Markalar şimdiden yeni bir matrah düzenlemesi beklemeye başladı...



Fakat matrahla ilgili asıl büyük sorun düzenlemenin bir hafta bile ömrünün olmaması. Otomobil fiyatları en çok Euro kurundan etkilenirken, kurda yaşanan hareketlilik hemen fiyatlara yansıyor. Son aylarda kurun hareketlenmesi ile otomobil fiyatlarına üst üste zam geldi. 

Özellikle Eylül'den bu yana pek çok marka bir ayda üç kez zam uygulamaya başladı. Yalnızca son bir ayda 18,20’den 19,40’ yükselen Euro kuru, otomobil fiyatlarının ortalama yüzde 4 yükselmesine sebep oldu. 

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık tan itibaren zam geliyor...

Zam sonrası ÖTV dilimi değişen bazı modellerde bu oran çok daha fazla. Marka temsilcileri ve sektör uzmanları 1 Aralık’ta yeni zamların yolda olduğuna dikkat çekti. Yapılan zamlar yalnızca kur atışından da kaynaklanmıyor. Üretim maliyetlerindeki yükseliş de fiyatları yükselten diğer bir unsur oldu.

Otomotiv veri analiz şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yüksek enflasyonun olduğu ve kurun hızlı yükseldiği dönemlerde ayda birkaç kez zam yapılmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaparak, "Önümüzdeki haftada yeni zamlar bekliyoruz. Yılbaşına kadar otomobil fiyatlarının ortalama yüzde 5-10 zamlanacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu ve gelecek haftadan itibaren pek çok modelde matrah artışıyla kazanılan vergi avantajının kaybedileceğini belirtti. 

Araba alacaklara yeni zam şoku! Matrah güncellemesi eriyecek! 1 Aralık tan itibaren zam geliyor...

Matrah artış oranının sınırlı oranlarda olması, markalarda yeni bir düzenleme yapılması yönünde beklentiye neden oldu. Otomotivciler, bir yandan belirsizliğin hakim olduğu 2023 için tedarik planları yapmakta zorluk çekerken; ÖTV matrahlarının beklentiyi karşılamaması da markaların stratejisini zorlaştırdı. 

FİYATLAR DEĞİŞİYOR 

Matrah düzenlemesi sonrası en düşük vergi dilimi olan yüzde 45 ÖTV dilimine sadece bir model girebildi. O da Hyundai’nin Türkiye’de ürettiği i10 modeli oldu. Matrah güncellemesiyle i10’un fiyatı yüzde 15 düşüşle 282 bin 750 TL’ye kadar indi. Ancak, Hyundai, yeni güncel fiyat listesini açıklarken bu rakamların 30 Kasım’a kadar süreceğinin sinyallerini verdi. Hyundai yetkilileri, zam oranı konusunda net bir rakam vermese de bayilerden edindiğimiz bilgilere göre, şirket, 1 Aralık’ta yüzde 7'nin üzerinde zam yapmayı planlıyor. Bu da i10’un yüzde 45 ÖTV diliminde 1 hafta ancak kalabileceği anlamına geliyor. Diğer yandan yüzde 60 ÖTV dilimine giren ve daha fazla talep gören i20’nin de bir üst vergi dilimine çıkacağı öngörülüyor. 

Milyonlarca çalışana müjde! 1000 TL'lik doğal gaz yardımı yapılacak! Özel sektör çalışanları da faydalanacak...

2022 mazot ve gübre desteği hesaplara yatırıldı mı? Çiftçiler hemen mazot ve gübre desteğine bakın!

Sağlık Bakanlığı'nın 42 bin 500 işçi ve personel alım detayları belli oldu! İşte branş ve unvan dağılımları...


Geri Dön