14 / 05 / 2024

Araç alım-satımında ek vergiyi kim öder? Ek MTV'de tüm ayrıntılar belli oldu!

Araç alım-satımında ek vergiyi kim öder? Ek MTV'de tüm ayrıntılar belli oldu!

Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) tüm ayrıntılar netleşti. Bu kapsamda vatandaşlar araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği merak ediliyor. İşte detaylar...



NTV'de yer alan habere göre, ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre belirlenecek. 15 Temmuz'dan önce gerçekleştirilen satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ek vergiyi ödeyecek.

Araç alım-satımında ek vergiyi kim öder? Ek MTV de tüm ayrıntılar belli oldu!

EK VERGİYİ ALAN MI ÖDEYECEK SATAN MI?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen taslağa göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre değişiyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce gerçekleşen devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu tutulacak.

Taslak metinde yer alan örnekte, 15 Mayıs 2023 tarihinde yani kanun çıkmadan aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan kişi ek vergiden sorumlu tutulacak. Yine 21 Ağustos 2023 tarihinde yani kanun çıkışının ardından aracını satan bir kişi ek vergiyi kendisi ödeyecek. 

Araç alım-satımında ek vergiyi kim öder? Ek MTV de tüm ayrıntılar belli oldu!

6 AYDA ALAN YARIM MI ÖDEYECEK?

Kanunun yayımı süresince MTV mükellefi olan vatandaşlara, bu yıl için tahakkuk ettirilen MTV’nin tamamı kadar ek vergi tahakkuk ettirilecek. Ek MTV’nin taksiti kanunun açıklandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, 2.taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek. 

Bu yılın ikinci yarısı ilk kez tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek. Şöyle ki, Eylül 2023 tarihinde ilk defa kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV alınacak. Ek MTV ödenmemiş taşıta muayene olmayacak.

Araç alım-satımında ek vergiyi kim öder? Ek MTV de tüm ayrıntılar belli oldu!

MUAF TUTULACAKLAR BELLİ OLDU!

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca Vergi Usul Kanunu kapsamında "mücbir sebep hali" ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem sebebiyle yıkılan ya da ağır ve orta hasarlı hale gelen konutların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem sebebiyle eşi ya da birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den müstesna olacak.

Engelli maaşı alanlar hemen bu rakama bakın! Yeni zamlı engelli aylığı açıklandı! Tam bu kadar verilecek!

Memur-Sen Başkanı: En düşük memur maaşı 30 bin lira olmalı

Bekçi alımı sınav tarihi açıklandı! Bekçilik sınavı ne zaman yapılacak? Son dakika açıklaması! 


Geri Dön