27 / 04 / 2024

Arap turist ‘evinde’ kaldı! Günübirlik kiralamaların artması ile konaklayan sayısı azaldı...

Arap turist ‘evinde’ kaldı! Günübirlik kiralamaların artması ile konaklayan sayısı azaldı...

2023 senesinin 11 ayında Türkiye’ye gelen Arap ziyaretçi sayısında değişikli olmasa da günübirlik kiralamaların yükselmesi ile konaklayan sayısı yüzde 20 azaldığı kaydedildi. Konaklamanın azalmasında “ev sahibi” Arapların etkisi büyük.



Turizm sektörü geçen sene Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelecek olan 6 milyon turist hedefine ulaşamasa da açıklanan 11 aylık veriler bir önceki sene ile benzer bir sayının yakalandığını da gçstermekte. Bu kapsamda sektör temsilcileri de ziyaretçi sayısında yaralayıcı bir düşüş olmadığını ancak konaklama sektöründe ciddi kayıp yaşandığını vurguluyor. Körfez ülkelerinden gelen turistlerin yüzde 20’sinin günübirlik evlerde konakladığı belirtildi. 

KAÇAK KONAKLAMA VE TURLAR YAPILIYOR

Ekonomi'den Selenay YAĞCI'nın aldığı bilgiye göre, açıklamada bulunan Heysem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayman Maslamani; gerek Türkiye’de ev alan Arapların, gerekse günübirlik hizmetinin artması ile beraber otel rezervasyonlarında yüzde 20’ye varan azalma yaşandığını belirtti. Arap müşterilerin kısa süreli konut kiralaması yaparak bu evlerde kayıt dışı kaldığını kaydeden Ayman Maslamani, “İstanbul’dan Trabzon’a, Bodrum’dan Antalya’ya her yerde durum bu. Bu kayıt dışı konaklama nedeni ile  oteller misafirlerinin yüzde 20’sini kaybetmiş durumda.” dedi. İşletme ruhsatı olmayan evlerde yapılan bu konaklamaların beraberinde kaçak turların da düzenlendiğini anlatan Maslamani, “Bu turlar da kaçak, rehberler de kaçak. Hanutçuluk üzerine kurulu bir sistem var” ifadelerini kullandı.

 Arap turist ‘evinde’ kaldı! Günübirlik kiralamaların artması ile konaklayan sayısı azaldı...

Boğaz hattındaki otellerin doluluk oranının yüzde 30-40’larda seyrettiğini kaydeden Maslamani, “Çünkü her bütçeye göre ev var. Beş yıldızlı otelde kalıp 5 bin Euro harcayacak üst gelir grubundan ziyaretçiler bin dolara lüks bir evde kalıyor. Alım gücü daha düşük olanlar ise geceliği 40-50 dolarlık evlerde kalıyor. Kimseye faydası olmayan kaçak bir turizm ortaya çıktı” diye konuştu.

EV SAHİBİ DE KİRACI DA AYNI ÜLKEDEN 

Doğu Karadeniz’e Körfez ülkelerinden bir sene içinde 1,5 milyona yakın turist geldiğine işaret eden Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş da gelenlerin yaklaşık yüzde 20’sinin günübirlik kiralık evlerde konakladığını söyledi. Toktaş şu bilgileri paylaştı: “Bu evlerin yarısı da Doğu Karadeniz’de Körfez ülkesi vatandaşlar tarafından satın alınan evler… Bu kişiler kendi ülkelerinden gelen vatandaşlarına kendileri olmadığı dönemlerde bu evleri kiraya veriyorlar. Otel misafirlerinin sayısı ciddi oranda azaldı.”

Konut sitelerinde günübirlik kiralama eziyeti son buluyor!

Kiralık konut arzı artacak, kira fiyatları düşecek: ‘Günübirlik’ sorunu haftaya Genel Kurul’da!

Bakanlık açıkladı, 80 bin konut günübirlik kiralanıyor

 


Geri Dön