09 / 05 / 2024

Arefe günü resmi tatil mi? Özel sektör arefe günü yarım gün mü? Arefe günü bayram mesaisi sayılır mı?

Arefe günü resmi tatil mi? Özel sektör arefe günü yarım gün mü? Arefe günü bayram mesaisi sayılır mı?

Arefe gününe dair sorulan soruların, Kurban Bayramı yaklaşılırken sıklaştı. Arefe günü resmi tatil mi değil mi? İşte detaylar!



KURBAN BAYRAMI AREFE GÜNÜ NE ZAMAN 2023?

2023 Kurban Bayramı arefe günü 27 Haziran Salı gününe denk geldiği bilinmektedir. 28 Haziran 2023 Çarşamba günü ise bayramın 1. günü idrak edilecektir.

Arefe günü, Resmi Gazete'de yer alan bilgiye göre yarım gün olarak kabul edilir. Özel sektör çalışanlarının arefe gününün tatil olup olmama durumu yani çalışma saatleri kuruma göre değişmektedir.

ÖZEL SEKTÖR AREFE GÜNÜ YARIM GÜN MÜ?

Arefe günü yarım gün tatil olacaktır. Ama bu karardan devlet memurları dışında tüm özel sektör çalışanları yararlanamayacak.

AREFE GÜNÜ BAYRAM MESAİSİ SAYILIR MI?

Bu sorunun yanıtı şöyle verilmektedir; İşçi arife günü saat 13.00'ten sonra çalıştırılır ise zamlı ücret ödenmek zorundadır.

İDARİ İZİN NEDİR?

İdari izin, Bakanlar Kurulu kararı sonucunda çalışma gününün tatil ilan edilmesi anlamına gelir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp isminden de anlaşılacağı üzere tamamen idari bir tatil demektir.

BANKALAR AREFE GÜNÜ AÇIK MI?

İdari izin kamu çalışanlarını içine alıyor. Bundan dolayı da özel sektör bankalar idari izin içinde yer almıyor. Bankalar Borsa İstanbul'un çalışma mantığına ayak uydurduğu için de doğrudan Borsa İstanbul'un çalışma halinin göz önünde bulunduruyor. Borsa İstanbul, geçtiğimiz idari izin ve tatil dönemlerinde çalışmalarına devam etmiş, sadece resmi tatil döneminde açık olmuştu. Bu halde bankalar 9 günlük tatilin dışında kalmaktadır ve 26 ile 27 Haziran tarihinde açık olması öngörülüyor.


Geri Dön