Arisbe Antik Kenti imara mı açılıyor?
Çanakkale'deki 1. derece arkeolojik SİT alanı olan Arisbe Antik Kenti'nin SİT derecesi araziye inşa edilmek istenen proje için düşürülmek isteniyor. Projede kruvaziyer liman, oteller var
Çanakkale'de Özbek Kövü'nde yer alan Arisbe Antik Kenti'nin SİT derecesinin düşürülmesi için yapılan başvuruyla arkeolojik kalıntıların yer aldığı arazi yapılaşmaya açılma tehdidi altında. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2011'de aldığı kararla 1. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescillenen antik kentin SİT statüsünün 3. dereceye düşürülmesi için alana 'turizm kompleksi projesi' yapmak isteyen firma tarafından başvuru yapıldı. Koruma Kurulu, yapılan başvuru üzerine SİT derecesinin düşürülmesi yönünde sondaj kazıları yapılmasına karar verdi. Arazinin büyüklüğü nedeniyle yapılan sondaj çalışmaları uzayınca firma Ocak 2014'te Koruma Kurulu'na başvurarak arazide kazı yerine arkeojeofizik çalışması yapılmasını istedi. Kurul ise firmanın başvurusunu kabul etti.
Koruma Kuı ulu'ndan edinilen bilgiye göre, SİT derecesinin düşürülmesine ilişkin değerlendirme için araziye binlerce sondaj yapılması gerekiyor. Bu nedenle bu çalışmanın çok zaman alacağı gerekçesiyle kazılar durduruldu. Yapılan arkeojeofizik çalışmalarının sonucu henüz Koruma Kurulu'na sunulmadı.
Yapılan sondaj çalışmalarından ise arkaik döneme ait mimari bulgulara da ulaşıldı.
MÖ birinci bin yıl...
Arisbe Antik Kenti, Miletoslu göçmenler tarafından Dor göçünden sonra MÖ 1. bin yılın başında kuruldu. Antik kent, Büyük İskender'in MÖ 334'te Anadolu'ya geçer geçmez ordusunu konaklattığı yer olarak da biliniyor. Arisbe kentinin MS 2. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş olduğu tespit edilirken, alandaki kazı çalışmaları SİT statüsünü düşürme başvurusuyla yapıldı.
Birgün