09 / 01 / 2025

Arkitera Ödülleri Sahiplerini buluyor!

 Arkitera Ödülleri Sahiplerini buluyor!

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından verilen Arkitera İşveren Ödülü, Arkitera Genç Mimar Ödülü ve RAF Yapı Malzemesi Ödülü bu seneki sahipleriyle buluşuyor. Ödül töreni, 27 Kasım'da Sakıp Sabancı Müzesi The Seed Oditoryumu'nda yapılacak...



2004 yılında Türkiye'de ilk kez 40 yaş altı mimarların onurlandırılmasıyla başlayan ödül serisini, 2005 yılında verilen Arkitera İşveren Ödülü ve RAF Yapı Malzemesi Ödülü takip etti. Bütün ödüllerin ortak noktası ise fiziksel çevreye katkı yapan kişi ya da kurumların ödüllendirilmesi.


Arkitera Genç Mimar Ödülü 6. Kez Verilecek!

Arkitera'nın en uzun soluklu ödüllerinden birisi olan Arkitera Genç Mimar Ödülü, 2012 yılında 6. kez verilecek. Bu seneki ödülün jürisinde Gökhan Avcıoğlu, Ömer Selçuk Baz, Arda İnceoğlu, Nurbin Paker Kahvecioğlu, Mehmet Kütükçüoğlu bulunuyor.


40 yaşında olmak toplumda gençlikle çok bağdaştırılmasa da tüm dünyada mimarlık üretiminde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Bundan yola çıkarak sadece Türkiye'de değil bütün dünyada 40 yaşın altında, mimarlık üretimine başarılı katkı koyan mimarlar bir ödül ile onurlandırılıyor.


Bu amaçla verilmeye başlanan ödülleri şimdiye kadar aşağıdaki isimler aldı:

2004 Kerem Erginoğlu-Hasan Çalışlar, Hilmi Güner-Hüseyin Bütüner, Boğaçhan Dündaralp

2006 Tülin Hadi-Cem İlhan

2008 Alişan Çırakoğlu, Cem Yücel (Jüri Özel Ödülü), Kerem Yazgan (Jüri Özel Ödülü)

2010 Ertuğ Uçar, Erguvan Ünal (Jüri Özel Ödülü), Defne Önen (Jüri Özel Ödülü)

2011 Ömer Selçuk Baz, Nihal Arlat (Jüri Özel Ödülü), Alexis Şanal (Jüri Özel Ödülü), Alper Derinboğaz (Jüri Özel Ödülü)


Arkitera İşveren Ödülü ile Nitelikli İşverenler Onurlandırılacak

İlk kez 2005 yılında verilen Arkitera İşveren Ödülü, 2012'de 6. kez sahiplerini bulacak. Bu seneki ödülün jürisinde Selçuk Avcı, Hüseyin Bütüner, Can Çinici, Bünyamin Derman ve Yeşim Hatırlı bulunuyor.

Nitelikli binaların ortaya çıkmasında başarılı bir tasarım kadar iyi mimar-işveren ilişkisi de büyük önem taşıyor. İşveren tarafından tasarımcıya doğru yöntemlerle iş ve brief verilmesi, bu sürecin iyi bir şekilde yönetilmesi çok önemli. Bu süreci başarıyla yöneten ve sonrasında fiziksel çevreye nitelikli katkı koyan işverenler bu ödül ile onurlandırılıyor.


Bu amaçla kamu ve özel sektör olarak iki kategoride verilen başlanan ödülleri şimdiye kadar aşağıdaki kurumlar aldı:

2005  İzmir  Konak Meydanı Düzenlemesi ile “İzmir Büyükşehir Belediyesi” (Kamu), TED Koleji Yumrubel Yerleşkesi ile “TED Koleji Vakfı” (Özel Sektör)


2007 Hıdırbey Köy Meydanı Çevre Düzenleme Projesi ile Hatay-Samandağı Köylere Hizmet Götürme Birliği (Kamu), İTÜ Geliştirme Vakfı Ekrem Elginkan Lisesi ile Elginkan Holding (Özel Sektör), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (Teşekkür Ödülü), Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü (Teşekkür Ödülü)


2008 Datça Cumhuriyet Meydanı Düzenlemesi ile Datça Belediyesi (Kamu), Ali Hoca 6 Yenileme Projesi ile Galata AŞ (Özel Sektör)


2010 Türkiye Noterler Birliği Merkez Binası ve Kültürel - Sosyal Tesisleri ile Türkiye Noterler Birliği (Kamu), Yapı Kredi Bankacılık Akademisi ile Yapı Kredi Bankası AŞ (Özel Sektör), TÇMB Çimento Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (Jüri Teşvik Ödülü)


2011 Uludağ İhracatçı Birlikleri, Vehbi Koç Vakfı


RAF Yapı Malzemesi Ödülü 4. Kez Sahibini Bulacak!

Arkitera Ödülleri'nin son halkası olan RAF Yapı Malzemesi Ödülü ilk kez 2008 yılında verildi. Son 5 yıl içerisinde üretilmiş, Türkiye'de yaygın bir satış ağı olan ürünlere verilen bu ödülde en önemli kriter fiziksel çevreye olan katkısı. Bu seneki ödülün jürisinde Murat Aksu, Kurtul Erkmen, Adnan Kazmaoğlu, Leyla Tanaçan ve Aydan Volkan bulunuyor.

Bu ödülü şimdiye kadar alan ürün ve kurumlar şu şekilde:

2008 Ecocarat İç Cephe Kaplama Malzemesi, ECA Topaz Lavabo Bataryası (Özel Ödül)


2010 VitrA,Matrix 2,5 / 4 lt Su Tasarruflu Klozet-Rezervuar Seti, Artema Freedom Koleksiyonu- Lavabo Armatürü, Kalebodur Kalesinterflex, Sukar Sulu ve susuz koku önleyici

2011 Sukar Düzayak Duş Sistemi, Kalekim Betonart (Beton Görünümlü Hazır Sıva), Kalebodur Cover Wall

Arkitera Ödülleri 27 Kasım 2012 Salı akşamı Filli Boya ve Knauf sponsorluğunda Sakıp Sabancı Müzesi The Seed Oditoryumu'nda ödüle aday olanların, kazananların, seçici kurul üyelerinin ve davetlilerin hazır bulunacağı bir törenle sahiplerini bulacak.


Filli Boya Hakkında

Kurulduğu 1988 yılından beri inşaat malzemeleri sektörünün lideri olan Betek A.Ş., 1993 yılında inşaat boyları alanında Avrupa’nın en büyük boya markası Caparol ileteknolojik işbirliği yaparak, ‘’Filli Boya’’ markası adı altında Avrupa’nın teknolojik zenginliğini Türkiye’ye taşıdı. Filli Boya; yüksek teknolojiye sahip 152.000 m2’lik modern tesislerinde 1200’ü aşkın profesyonel çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Yıllık 384 bin ton üretim kapasitesiyle her üründe AB’nin büyük önem verdiği çevre koruma ve çevre sağlığını dikkate alarak, AB BoyaStandartlarına uygun üretim yapıyor. Avrupalı bir ortakla üretime geçen ilk Türk boya şirketi olan ‘’Filli Boya’’, sektörüne ilk yabancı sermaye girişini de sağlamıştır. Bugüne kadar Türk boya sektöründe henüz bilinmeyen ürünleri piyasaya sunarak; “kaliteli üretim yapan, öncü ve yenilikçi marka” kimliği kazanan ‘’Filli Boya’’, sanayide örnek gösterilen biçimde, bilinen en kısa sürede boya sektörünün en güçlü firması olmuş, 2001 itibariyla boya sektöründe pazar liderliğini yakalamıştır.


Knauf Hakkında

Dünyanın lider kuruluşlarından, Almanya merkezli Knauf, kuru yapı sistemleri konusunda, alçı, kartonlu alçı plaka (Alçıpan®), çimento bazlı sıvalar, çimento bazlı plakalar, izolasyon malzemeleri, yapı kimyasalları, profiller, sıva makineleri, taş yünü ve cam yünü üretimi alanında faaliyet gösteriyor. 80 yıllık köklü geçmişiyle bir aile şirketi olarak 60’a yakın ülkede 24 bini aşkın çalışanıyla hizmet veren ve 1997 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet göstermekte olan Knauf, tüm ürün segmentleri ve hizmet kalitesi standartları ile ilklere imza atan bir kurum olarak tanınıyor. Türkiye’nin ilk kartonlu alçı plaka üreticisi olan Knauf, kuru yapı sektöründe dünyanın en geçerli yeşil bina sertifikasyonu LEED’e uygunluk beyanını ilk hazırlayan, ISO 9001 Kalite Güvence ve İSG (İşçi Sağlığı ve Güvenliği) belgelerinin yanı sıra TSE Kalite Ödülü’nü ilk alan ve yine sektörde ilk eğitim merkezini açan kuruluş konumunda bulunuyor.



Geri Dön