22 / 11 / 2024
fuzul

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerhi!

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerhi!

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi ve inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanan bir sözleşmeye çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh işlemi nasıl yapılır?




Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerhi!

Arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanan sözleşmeye arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi deniyor. 


Taraflar arasında imzalanan bu sözleşme ile birlikte, müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü vermiş sayılıyor. 


Kat karşılığı sözleşme, eser sözleşmesi ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerine benzeyen kendine has, karma (sui generis) bir sözleşme türü olarak karşımıza çıkıyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hazırlanması uzmanlık bilgisi gerektiriyor. Arsa payı ile ilgili yapılan yanlışlılar arsa payı davası açılarak düzeltilebiliyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık sulh hukuk mahkemesi tarafından çözülüyor.  


Arsa paylarının yeniden düzenlenmesine ilişkin davalar anayapının kat irtifakı veya kat mülkiyeti statüsünü koruduğu sürece açılabiliyor. Bu davanın açılabilmesi  herhangi bir hak düşürücü süre ile de sınırlandırılmamış olup; bağımsız bölümlerin değerleri ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde her kat maliki veya kat irtifakı sahibi arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabiliyor.  Peki, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri tapuya şerh edilmesi zorunlu mu ?



Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh!

Noterlik Kanununun 44 üncü maddesinin (B) bendi mucibince noterler tarafından tanzim edilen gayrimenkul satış vadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri de taraflardan biri isterse gayrimenkul siciline şerh veriliyor. 


Şerhten itibaren beş yıl içinde satış yapılmaz veya irtifak hakkı tesis ve tapuya tescil edilmezse işbu şerh tapu sicil müdürü veya tapu sicil görevlileri  tarafından re’sen terkin olunuyor. 


Arsa payı inşaat sözleşmesi nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön