28 / 04 / 2024

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı gerekçesiyle bir taşınmazı bedelsiz kamulaştırdığı belirlendi. AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi. İşte ayrıntılar...



Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı sebebiyle bir gayrimenkulü sahibine bedel ödemeden kamulaştırması, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gitti. 

Karasu ilçesi Yeni Mahalle Sülük mevkisinde yer alan taşınmaz hakkında, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından Sakarya Nehri-Karasu-Melenağzı yolu inşaatı için kamulaştırma kararı verildi. 

1975'te verilen karardan sonra kamulaştırma şerhi tapu kaydına işlerken, tapu sahipleri A.T. ve F.T.'ye noter aracılığıyla belirtildi. 

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için mülkiyet hakkı ihlali dedi!

MAHKEMEDEN TAZMİNAT KARARI GELDİ

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; kamulaştırmanın yapılmasından sonra A.T. ve F.T.'ye taşınmaz bedeliyle ilgili herhangi bir ödeme gerçekleştirilmedi. 

A.T. ve F.T. taşınmazla ilgili usule uygun kamulaştırma yapılmadan el konulduğunu ve bedelinin verilmediğini ifade ederek,  taşınmazın bedelinin ödenmesini, tapunun iptali ile yol olarak terkin edilmesi talepleriyle 6 Şubat 2014 tarihinde Karasu 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde KGM'ye tazminat davası açtı. 

Davayı kabul eden mahkeme, 152 bin 447,40 TL kamulaştırma bedeli ile 6 bin 151,80 TL kuruş haksız işgal bedelini dava tarihinden itibaren başlayacak yasal faiz ile beraber idareden alınarak başvuruculara ödenmesine ve taşınmazın yol şeklinde terkinine karar verdi.

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için mülkiyet hakkı ihlali dedi!

KONU AYM'YE GİTTİ 

Mahkemenin kararının temyiz edilmesinden sonra Yargıtay 5'inci Hukuk Dairesi, kamulaştırma işleminin 10 Şubat 1976'da taşınmazın hissedarlarına usulüne uygun olarak tebliğ edildiği, kamulaştırma işleminin de bu tarihte kesinleştiği ancak bu hususun mahkemece dikkate alınmadığının altını çizerek alınan kararı bozdu. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uydu ve davanın reddine hükmetti. Anxak Yargıtay ise bu kararı onadı.

Kararın, 28 Mart 2019 tarihinde tebliğ edilmesinden sonra A.T. ve F.T., 9 Nisan 2019'da adil yargılanma ve mülkiyet haklarının ihlal edildiği nedeniyle yeniden yargılama yapılması ve maddi-manevi tazminat talep edip, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. 

İddiaları inceleyen AYM üyeleri tarafından, kişilerin adil yargılanma haklarının ihlal edildiği iddiası, başvuru yollarının tüketilmediği nedeniyle reddedildi. 

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için mülkiyet hakkı ihlali dedi!

HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILMADIĞI ORTADA 

Mülkiyet haklarının ihlal edildiği iddiasında incelemeler yapan AYM, mahkemenin, taşınmazı kamulaştırdığını kabul ettiğini fakat bedelin ödenip ödenmediği kısmını irdelemediğine dikkat çekti. 

AYM tarafından gerçekleştirilen incelemede, "Yargılama dosyası kapsamında yer alan ve KGM 1'inci Bölge Müdürlüğü'nün mahkemeye yollamış olduğu 8 Eylül 2016 tarihli yazıda kamulaştırma işlemi gereğince taşınmaz maliklerine herhangi bir ödeme yapılmadığı hususu açıkça belirtilmekte olup bu yazı başvurucuların kendilerine herhangi bir bedelin ödenmediği iddiasının doğruluğunu kesin şekilde ortaya koymaktadır" denildi. 

Anayasanın ilgili maddelerinin anımsatıldığı AYM kararında, "Gerçek karşılığının ödendiği hususu başvuruya konu yargılama kapsamında belirlenemediğinden geçerli bir kamulaştırmadan söz edilmesi mümkün görülmemiştir" ifadelerine yer verildi. 

Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine vurgu yapan AYM, "Mülkiyet hakkına ilişkin ihlal, idarenin eyleminden kaynaklanmıştır. Anayasa ile güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlaline yol açıldığının bilinerek idari anlamda gerekli tedbirlerin alınması ve benzeri nitelikte yeni ihlallere yol açılmaması için kararın bir örneğinin taşınmaza el atılmasından sorumlu idare olan Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesi gerekir. Bunun yanında ihlalin ve sonuçlarının başvuru öncesi mahkemelerce de giderilemediği tespit edilmiştir" dedi ve yeniden yargılama yapılmasına karar verirken, tazminat taleplerini kabul etmedi. 

Hatay'da ay sonuna kadar 7 bine yakın konut sahiplerine teslim edilecek!

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!


Geri Dön