28 / 04 / 2024

Arsada tevhid nedir?

Arsada tevhid nedir?

Arsada tevhid nedir?: Arsada tevhid işlemi, tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halinde birleştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor...



Arsada tevhid nedir?

Tevhid işlemi, birleştirme işlemi olarak ifade ediliyor. Arsada tevhid işlemi, tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halinde birleştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu tevhid işlemine konu olan taşınmaz mallar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçmiş oluyor.


Arsa tevhid işlemlerinde bir kimsenin birden çok mallarının birleştirilebildiği gibi farklı kimselere ait taşınmaz malların birleştirilmesi de mümkün oluyor.


Tevhid işlemi için hangi belgeler gerekli?

- Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,


- Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,     


- Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi,


- Tescil bildirimi ve kontrol raporu,


- Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranır.


Arsada tevhid masrafları 2014..

2014 yılında uygulanacak tevhid masrafları, Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesinde yer alıyor. Burada yer alan bilgilere göre tevhid masrafı 112,00 TL olarak belirleniyor.


Tevhid işlemi için taşınmazın yüz ölçümüne ve yöresel katsayıya bakmaksızın (n-1) x 112,00.TL formülü üzerinden hesaplanan döner sermaye ücreti tahsil ediliyor. (n = Birleşen Parsel Sayısı oluyor) 


Arsada tevhid işlemi masrafı hesaplama örneği:

İki parsel birleşecekse bu işlemin masrafı yukarıdaki formül ile hesaplarsa; (2-1)x 112,00 TL= 112,00 TL oluyor. Üç parsel birleşecek ise hesap şu şekilde yapılıyor: (3-1)x 112,00 TL

2 x 112,00 TL = 224,00 TL


Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesi!


Geri Dön