30 / 04 / 2024

Ticaret imarlı arsa nedir?

Ticaret imarlı arsa nedir?

Ticaret imarlı arsa nedir? Ticari imarlı arsaya neler yapılabilir? Konut imarlı arsada dükkan veya işyeri yapılabilir mi? Ticari imarlı arsada konut yapılabilir mi? İşte sorularınızın yanıtı...



Ticaret imarlı arsa nedir?

Ticaret alanları, iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilen alanlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu alanlarda katlı otopark, özel eğitim veya özel sağlık tesisi yapılabilmesi için uygulama imar planında bu amaçla değişiklik yapılarak ticaret kullanımından çıkarılması gerekiyor. 


Ticari imarlı arsaya neler yapılabilir?

Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanları; Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin ve yahutta tamamının birlikte yer aldığı alanlara deniyor. 


Konut imarlı arsada dükkan..

Normal olarak belediyelerin imar yapılaşma şartlarına göre ticaret alanlarında kalan arsalara komple iş yeri yapılabilirken ticaret+konut arsalarında sadece Zemin Kat dükkan olarak geçer ve üst katları konut olarak yapmak zorundadır. 


Ticaret+Konut imar sahası içerisinde zemin katların iş yeri olarak gösterilmesi gerekiyor. Proje çizdirilirken zemin katlar ofis iş yeri olarak gözükmeli ve belediyeden bu şekilde onaylatıp İş yeri ruhsatının alınması gerekiyor.


Ticari imarlı arsada konut..

Ticaret imarlı arsada konut yapılabilmesi için imar plan tadilatının yaptırılması gerekiyor. Bunun için ise arsanın bağlı olduğı belediyeye müracaat yapılması gerekiyor. Aksi takdirde izin almadan yapılan binaya ruhsat verilmiyor. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor. Örneğin,  yaklaşık yüzde 20-30 gibi bir fazla fatura ödemek zorunda kalmak gibi.


Plansız alan nedir?


Geri Dön