27 / 04 / 2024

Arsalar nasıl numaralandırılır?

Arsalar nasıl numaralandırılır?

Arsalar nasıl numaralandırılır?: Aynı sokakta bir arsa üzerine inşa edilen binalardan sonra gelen, önceden numara almış binalar mevcut ise, arsaya tahsis edilen numara, üzerine inşa edilen binalardan birincisine verilir...



Arsalar nasıl numaralandırılır?

26245 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelikte arsaların numaralandırılmasına ilişkin esaslara da yer veriliyor. Yönetmeliğe göre, aynı sokakta bir arsa üzerine inşa edilen binalardan sonra gelen, önceden numara almış binalar mevcut ise, arsaya tahsis edilen numara, üzerine inşa edilen binalardan birincisine verilir.


Arsaların numaralanmasına ilişkin yönetmelik kapsamında bulunan diğer esaslar şu şekilde sıralanıyor:

             

- Bir sokak üzerinde arsalar mevcut ise;

Parsellenmiş arsaların her birine bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinde belirtilen esaslara göre birbirini takip eden, bağımsız bir numara verilir. Birden fazla sokak veya caddeye cephesi olan arsalara, her sokak veya caddeden bağımsız bir numara tahsis edilir.

           

Parsellenmemiş arsaların her birine, cephesi civardaki parsel cepheleri ile kıyaslanarak, arsanın ileride meydana getirmesi muhtemel parsel sayısı kadar bağımsız numara tahsis edilir.

             

- Bir arsa üzerine inşa edilen birden fazla binanın numaralanması

İmar planına göre tek parsel görünen ve kendisine bir numara tahsis edilmiş olan arsaya birden fazla bina yapıldığı takdirde:

           

Aynı sokakta, bu binalardan sonra numara almış başka bir bina mevcut değilse, arsa üzerine inşa edilen binalardan birincisine, arsaya tahsis edilmiş numara ve diğer binalara da bu numarayı takip edecek şekilde bağımsız numaralar verilir. Yapılan binalardan sonraki arsalara daha önce tahsis edilmiş numaralar son verilen numara esas alınarak düzeltilir.

           

Aynı sokakta bir arsa üzerine inşa edilen binalardan sonra gelen, önceden numara almış binalar mevcut ise, arsaya tahsis edilen numara, üzerine inşa edilen binalardan birincisine verilir. Diğer binalara bu numaradan sonra "/" işareti konularak 1,2,3,… eklenmek suretiyle oluşturulan numaralar verilir (Ek-2, Örnek 9.)

             

- Birden fazla arsa üzerine inşa edilen tek bir binanın numaralanması

İki veya daha fazla numara tahsis edilmiş arsa üzerine tek bir bina inşa edildiği takdirde:

            

Binanın bulunduğu sokak üzerinde, daha sonra gelen numara almış bina mevcut değilse, arsalara tahsis edilmiş olan bağımsız numaralardan en küçüğü o binaya verilir.  Bina yapılan arsadan sonraki arsalara tahsis edilmiş numaralar düzeltilir.

         

Binanın bulunduğu sokak üzerinde, bu binadan sonra gelen numara almış binalar bulunduğu takdirde, arsalara tahsis edilmiş olan numaralardan en küçüğü ile en büyüğü arasına "-" işareti konularak oluşan bileşik numara, bina numarası olarak verilir.

         

İleride birden fazla bina inşa edilmesi ihtimali düşünülerek, birden fazla numara tahsis edilmiş bulunan bir arsa üzerine inşa edilen bina sayısı, arsaya tahsis edilmiş olan numara adedinden az olduğu takdirde, yapılan bina veya binalara bu fıkranın (a) ve (b) bendlerindeki esaslara göre numara verilir.


Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik!


Geri Dön