Artan asgari ücret işçi kıyımına mı neden oluyor?
Asgari ücretin 2023 için 8.500 TL olarak belirlenmesi işçiyi sevindirmese de enflasyonun devam etme endişesi nedeniyle çalışanlarda işten çıkarılma korkusu başladı. İşverenler ise maliyetlere dikkat çekerek vergi ve primlerden yakınıyor.
Türkiye ekonomisi enflasyonla mücadele ederken 2023 için asgari ücret 8.500 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin artışı ve ucuza çalıştırılan yabancı işçi sayısının da her geçen gün artması çalışanlarda işten çıkarılma korkusunu da beraberinde getirdi. İşverenler artan maliyetlerden yakınırken, düşen ihracat rakamlarının kapasitelere de yansıdığı görüldü. Aynı zamanda siparişlerdeki yavaşlama da ekonomideki yavaşlamayı etkiledi. İşverenler, yeni asgari ücretin enflasyonist ortamda yeterli olmayacağını ve maliyetlere katlanamayıp işçi çıkarmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.
İŞVEREN ENDİŞELİ
Karar’da yer alan habere göre, Türkiye’de 2023 yılı için belirlenen asgari ücreti sendikalar da yetersiz buluyor. İşverenler bu ücretlerin patronları zorlayacağını ve bunun istihdama olumsuz yansıyacağını ifade ediyor. Artacak olan asgari ücretle birlikte ülkenin birçok noktasından işten çıkarma haberleri gelirken, patronlar ‘riskleri azaltmamız lazım’ uyarısında bulunuyor.
AÇIK BÜYÜYOR
Yavaşlayan Türkiye ekonomisinde artan asgari ücretin refah payına da hiçbir katkısı olmadığı düşünülüyor. Yeni ekonomi modeliyle birlikte dış ticarette fazlaya dönülmesi beklenirken, açık da her geçen gün büyümeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, aralıkta yüzde 76,5 olarak gerçekleşirken Mayıs ayında yüzde 78 ile yılın en yüksek seviyesine çıktı