03 / 05 / 2024

Artvin Cerattepe'de maden projesi protesto edildi!

Artvin Cerattepe'de maden projesi protesto edildi!

Cengiz Holding'in altın ve bakır madeni çıkarmayı planladığı Artvin Cerattepe'de, Gezi'yi anımsatan önceki günkü direniş, kent merkezinde akşamları da sürüyor.



İl özel idaresi önünde saat 18.00 sıralarında buluşan binlerce yurttaş, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Artvin her yer direniş”, “Katil şirket Artvin'i terk et” gibi sloganlarla ve ellerindeki cep telefonlarının ışıklarıyla kent sokaklarında yürüdü. Yurttaşlar, şirket, madeni savunan açıklamalar yapan bakanlar, yandaş meyda ve direnişe destek vermeyen esnafı yuhaladı.


Yürüyüş öncesi kalabalık kitleye seslenen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, olağanüstü bir dönem yaşadıklarını vurgulayarak, “Bizi hukuktan ayırmak üzere kamu eliyle toplumsal gerginlikler yaratma çabaları açık olarak görülmektedir. Kamu adına görev yapan başta vali olmak üzere tüm görevlileri halka eşit davranmaya çağırıyoruz” dedi.


Son 3 günlük mücedelenin tarihe Artvin Halkının onur mücadelesi olarak geçeceğini de söyleyen Karahan, “Cerattepe ve Artvin hiçbir zaman yenilmeyecektir” diye konuştu.


Artvin Cerattepe de maden projesi protesto edildi!


GÜN BOYU YAŞANANLAR


Şirketin, iş makinaları ve konteynırları “biber gazı” ve “cop” eşliğinde dün şantiye sahasına ulaştırmasının ardından, bugün sabah saatlerinden itibaren de bölgede ağaç kesimine ve tel örgü çekimine başlandı. Ayrıca konteynırların konulacağı alanlar da hazırlandı. Bunun üzerine bölgeye gitmek isteyen halkın önü, kent çıkışında polis tarafından kesildi.


Bir gün önce aynı bölgede yoğun biber gazıyla boğulan yurttaşlarla polis arasında, zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.


Direnişe destek için Artvin'e gelen ve aralarında milletvekilleri Beyza Üstün ile Erdal Ataş’ın da bulunduğu HDP heyetinin yolu da aynı noktada kesildi.


Gerginlikten birkaç saat sonra yol yeniden trafiğe açılsa da, bu kez madene çok yakın bir noktada jandarma tarafından kesildi.


Kent merkezinde de hareketlilik gün boyu dinmedi. Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Dalan, Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak, bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasını istedi.


Dün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 11 kişiden biri olan Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan da, dilekçeyle orman bölge müdürlüğüne başvurdu. Karahan, “Cerattepe'ye emniyet güçlerinin desteğiyle çıkarılan iki konteynır ve 2 iş makinası kurumunuza mı aittir? Cerattepe'de yasal olmayan ağaç kesimiyle ilgili ne tür işlem yapılmıştır?” diye sordu.


SAĞLIKÇILAR AYAKTA


Artvin Devlet Hastanesi doktorları ve sağlık çalışanları da direnişe, hastane önünde yaptıkları basın açıklamasıyla destek verdi.


“Artvin’in üstü altından daha değerlidir. Artvinimize dokunma” yazılı pankart önünde ortak hazırlanan metni okuyan Dr. Mehmet Oktan, “Cerattepe’de oluşturulmak istenen maden sahasına karşı Artvin halkının haklı mücadelesini destekliyoruz. Artvin halkının ve gelecek nesillerin sağlığını riske atacak, güzel Artvin doğasına zarar verecek her türlü eyleme karşı olduğumuzu bildiriyoruz. Yargı henüz son sözünü söylemeden, bu güzel ve eşsiz doğanın talan edilmesine karşı duruyoruz. Hekimleri ve sağlık çalışanları olarak bu zor günlerde, hizmet verdiğimiz halkın yanında durmayı görev biliyoruz. Temiz çevrenin ve sağlıklı içme suyunun kıymetini bilen her yurttaşımızı Artvin halkı ile dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.


Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yüksel de, maden şirketine yer tahsisi için Orman Genel Müdürlüğü'nden gelen dosyayı yetersiz ve eksik görerek imza atmayan personel hakkında idari soruşturma açıldığını bildirdi. Haklarında soruşturma başlatılan personel sayısının 7 olduğu öğrenilirken, şirkete engel çıkaran kamu görevlilerinin sürgünle tehdit edildiği vurgulandı.


Artvin Cerattepe de maden projesi protesto edildi!


YANDAŞA SERT TEPKİ


Yandaş medyada yaşam alanlarını savunan Artvinlileri terör örgütleriyle bir tutan ve “Cerattepe'de hendek provası” başlıkları atan yandaş medyaya da tepkiler dinmiyor.


Dernek Başkanı Karahan tepkisini, “Cerattepe süreci gibi şiddetsizliği ve hukukiliği ile sadece ulusal değil uluslararası dünyaya örnek olmuş bir halk hareketini, toplumun her sosyal ve siyasal katmanı tarafından kabul edilerek ortak olunan bir kutsal çabayı kirletmek için yandaş ve havuz tabir edilen medyada yayınlananlar, akıl sınırlarını zorlar niteliktedir. Bizler için bunları yazanları ve bunu aynı kalemden çıkarak yazdıranları lanetliyoruz. Bugün burada bize reva görülen şiddeti yaptıranlar, sizleri finanse edenlerdir” sözleriyle yansıttı.




Yusuf ÖZKAN/Cumhuriyet



Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Artvin Cerattepe'de ormanlık alana bakır madeni açılması planlanıyor. Çevre katliamını engellemek isteyen halk 2 gündür jandarma ve polisin gazlı müdahalesi ile karşılaşıyor. Dün şantiye inşasına başlandı. Polis ve jandarma ise şantiye alanına çıkan yolları kapatarak halkın eylemlerine engel oldu.


Artvin Kafkasör Yaylası'ndaki Cerattepe'ye Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından bakır madeni kurulmak isteniyor. Halk ise bu durumun çevre katliamına yol açacağını öne sürerek inşaata engel olmaya çalışıyor. Çevreci gruplar 2 gündür polis ile jandarmanın biber gazlı müdahalesiyle karşılaşıyor. Şirket ekipleri dün bölgede şantiye kurma çalışmalarına başladı. 

'Yol halka kapalı, şirkete açık' Şantiye alanına çıkan yollar ise polis ve jandarma tarafından kapatıldı. Böylece halkın bölgeye ulaşmasının engellenmesi hedefleniyor. HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün ''Herkesin kullanması gereken yolu vatandaşa kapatıp şirkete açmışlar" dedi. Maden inşaatını protesto için dün gece Artvin'de düzenlenen yürüyüşe 2 bin 500 kişi katıldı. 



Posta


Haber Antalya Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Artvin Kültür Derneği, Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu ve Birleşik Haziran Hareketi'nin ortaklaşa yaptığı basın açıklamasında, Artvin halkının altın madenine karşı başlattığı direnişe karşı yapılan saldırıları protesto edildi. 


Artvin Kültür Derneği, Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platfoımıı ve Birleşik Haziran Hareketi, Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. 'Artvin yalnız değildir pankartı açan grup, 'Her Yer Artvin, Her Yer Direniş" sloganı attı. Grup ilk önce 17 Şubat 2016 Çarşamba Günü Ankara'da meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. 


Grup adına basın açıklamasını okuyan Akdeniz Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Birsen Tanyeri, Artvin'in Kafkasör yaylasına bağlı Cerattepe'den tüm Türkiye'ye yayılan bir çığlığın yükseldiğini ve bu çığlığa ses vermek için burada olduklarını ifade etti. Tanyeri, "2014 yılında Danıştay'ın onları haklı bularak son kararı vermiş olması ve bu alanda 'Bu alanda madencilik yapılmaz' demesine rağmen hukuk tanımaz bir şekilde Cengiz inşaatın, inşaata başlamak için yüzlerce polis ve jandarma eşliğinde Cerattepe'ye gelerek halka saldırdı" diye konuştu. 


'Vahşi kapitalizmin insanları'

 Tanyeri, Artvin ve çevresindeki illerden gelen kolluk güçlerinin yaşam alanlarına sahip çıkmaya çalışan sivil halka gaz bombasıyla saldırdığını ve insanların yaralanmalarına sebep olduğunu söyledi. Bakanın bizzat yılan geçin" talimatı vermiş olmasından dolayı büyük üzüntü ve kaygı duyduğunu belirten Tanyeri, "Gözü altından, paradan başka hiçbir şey görmeyen, doğadaki her şeyi alınıp satılan bir meta olarak gören vahşi kapitalizmin insanları ne hale getirdiğinin sonuçlandır bu yaşananlar. Artvin Cerrattepe yaşam mücadelesi yaşam mücadelesi için direnen kardeşlerimizin yanında olduğumuzu söylemeye geldik" dedi. 


'Birleşe birleşe kazanacağız' 

Tanyeri, bilim insanları Artvin'in Cerattepe ve Genya Dağı bölgelerinin 'korunması gerekli ekosistem değerlerine' sahip olduğunu belirtiyor. Ülkemizin de imzaladığı BERN ve CITES gibi uluslararası anlaşmalar tarafından da bu özellikler açıkça belirtildi ve koruma altına alındı" diye konuştu. Fai ldi koruma statülerine sahip olan Kafkasör Turizm Merkezi, Kent Parla, Hatila Vadisi Milli Parkı gibi alanların söz konusu bu ruhsat alanının sınırları içerisinde yer aldığının altını çizen Tanyeri, bunu, onların da bildiğini söyledi. Tanyeri, "Ümit ederiz ki, Artvin'deki Cerattepe ile ilgili davaya bakan mahkeme heyeti de duyarlı davranarak bir an önce kararını verir. Yaşadığımız alanlara dair mücadelenin başarıya ulaşması ancak birleşik bir mücadele hattını örmekle mümkündür. Birleşe birleşe deniz oluyorsa, bizler de birleşe birleşe kazanacağız" dedi. 


Antalya Gündem/ Sevilay ERGİN 



Haber İlk Ses Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Artvin’in, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmak istenmesine tepki gösteren bir grup İzmir’de eylem yaptı.


Artvin'deki olayları protesto etmek isteyen ve Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmak istenmesine tepki gösteren bir grup, İzmir'de destek eylemi düzenledi.


İzmir Artvinliler Derneği’nin çağrısı üzerine, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki ÖSYM Bürosu önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, “Diren Artvin  İzmir  seninle” sloganları atarak, “Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez” yazılı pankart taşıdı. Sloganlar ve tulum eşliğinde oynanan horonlarla Artvin halkına destek veren grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.


“YAŞAM ALANIMIZA MÜDAHALE ETTİRMEYECEĞİZ”


Grup adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Bahçeci, çalışmaların bir an önce son bulmasını isteyerek, “Artvin halkı, Hatila Milli Parkı içinde yer alan Cerattepe maden sahasını işgal etmek üzere yola çıkan iş makinelerini ve çevre illerden gelen güvenlik güçlerini, yollara barikat kurarak durdurmuşlardır. Artvin halkı kararlılıkla mücadele edip geri adım atmayacaktır. Her yerde onlarca HES, her yeşilliğe yol yapılmasına Artvin halkı izin vermeyecektir. Cerattepe’de direnenlere destek veren Artvin esnafı, kepenk kapatarak iş yerlerini tatil etmiştir. Artvin’de hayat durmuştur. Cengiz İnşaat’ın herhangi bir saldırısına karşın Artvin halkı teyakkuzda beklemektedir. Kafkas sırtları ‘Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez’ şiarıyla inlemektedir” dedi.


İlk Ses



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CHP, kalesi olarak gördüğü Artvin’i 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’ye kaptırınca Cerattepe olayları üzerinden gezi türü provokasyon başlatarak intikam alma yolunu seçti.


Artvin’de maden ocağının faaliyetlerine tepki gösteren çevrecilerin eylemi, CHP ve HDP tarafından provoke edilip ‘Yeni Gezi Parkı’ sürecine dönüştürülmek isteniyor. Cerattepe’deki olayları tırmandırmaya çalışan CHP, “Siyanürlü doğa katliamına hayır” protestoları için düğmeye basarken HDP, Artvin’de de tıpkı Cizre’de ve Sur’da olduğu gibi hendekler kazılmasını istedi. Maden ocağındaki faaliyeti hükümete karşı bir kalkışmaya dönüştürmeyi amaçlayan CHP ve HDP, bölgedeki doğa hassasiyetini, hain emeller için malzeme yapmayı planlıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket, “İddia edildiği gibi burada siyanürlü maden arama yapılmayacak. Hatta çıkarılan maden burada işlenmeyecek. Kesilen 3 bin ağacın yerine dört kat ağaç dikilecek” açıklaması yaptı. Bu açıklamaya rağmen CHP ve HDP,  şehir dışından otobüslerle getirdiği provokatörlerle bölge halkını kışkırtıyor.



Cerattepe’deki lokal protestoları Artvin ve Türkiye geneline yaymaya çalışan CHP, , kalesi olan İzmir gibi gördüğü Artvin’i tarihinde ilk kez 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’ye kaptırdı. Seçim sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Beni en çok Artvin’i kaybetmek üzdü” diyerek kalesini kaybetmenin acı itirafını paylaşmıştı. Artvin’de yenilgiye uğrayan CHP, Cerattepe’deki bu olayla yeni bir gezi süreci başlatıp hükümeti zorda bırakmayı hedefliyor Ancak protesto gösterileri bir kaç yüz kişiyle sınırlı kalınca provokasyon hedefine ulaşmadı.


Star


Geri Dön