Ekonomi

Asgari ücret düzenlemesinde büyük müjde geldi! Bu rakamı duyan inanamadı! Hemen bu son dakika hesaplamasına bakın!

Milyonlarca kişi tarafından merak edilen de araştırılan asgari ücret düzenlemesi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki asgari ücret ne zaman açıklanacak? İşte kalem kalem o rakamlar...toplantısı iki gün üst üste yapıldı

2022 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı iki gün üst üste yapıldı. Konuyla ilgili olarak aktarılan detaylara göre, hükümet, işçi ve işverenden meydana gelen 3'lü masa bir araya geldi. Asgari ücrette teknik konulara masaya yatırıldı. Bugün bir defa daha komisyonun toplanacağı belirtilirken, ortaya çıkan rakam ve çalışmalar Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bununla beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni rakamı açıklaması bekleniyor.

Peki asgari ücret için hangi rakamlar konuşuluyor? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı asgari ücrete ara zam miktarını belirlemek amacıyla 2 gün üst üste bir araya geldi. Yapılan toplantılarda asgari ücret konusu hem işçi hem de işveren açısından detaylı olarak masaya yatırıldı.

Aktarılan son gelişmelere göre, bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanıp bir mutabakata varması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YÖNETMELİK RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen asgari ücret zammının Temmuz ayından itibaren geçerli olmasını öngören yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişiklikle Asgari Ücret Komisyonu'ndan çıkacak ve Başkan Erdoğan'ın onaylayacağı ara zam bugünden itibaren yürürlüğe girecek.


TEMMUZ ZAMMI İÇİN DE PAROLA BELLİ OLDU

Sürekli artan gıda, enerji fiyatları başta olmak üzere; tedarik krizleri, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi konjoktürel faktörler dünyanın gündemine de enflasyonu yerleştirdi.

Ülkemizde de artan enflasyon alım gücünü olumsuz yönde etkilerken, hükümet asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı için de 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' parolasıyla hareket etti.

MEVCUT ASGARİ NET 4.253,4 TL

2021 yılında brüt 3.577,5 TL net ise 2.825,9 TL şeklinde uygulanan asgari ücret yüzde 50,5'lik artışla 2022 yılı için brüt 5.004 lira, net 4.253,4 lira olarak açıklanmıştı.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5.879,7 TL olarak belirtiliyor. Bu tutarın 5.004 lirasını brüt asgari ücret, 775,62 lirasını sosyal güvenlik primi, 100,8 lirasını da işveren işsizlik sigorta fonu kalemi meydana getiriyor.

 

ASGARİ ÜCRETTE YENİ HESAP: 'KADEMELİ' FORMÜL MASAYA GELDİ

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen asgari ücret zammı için 'Enflasyon farkı' ve 'Prim' hesabı dikkat çekerken, bunun yanında iki hesabın beraber değerlendirilmesini içeren karma bir formül de konuşuldu. Merakla beklenen ve  'Kademeli' formül olarak düşünülen bu modelde, devlet desteğinin belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek biçimde kademeli şekilde ayarlanması bulunuyor.


ASGARİ ÜCRET İÇİN 'PRİM' HESABI

Ocak 2022 tarihinde milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50'den 5.004 TL'ye çıkarıldı.  Burada işçinin yanında işvereninde elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi de kaldırılmıştı.

Temmuz zammı ile beraber sonraki 6 ay için benzer bir formül uygulanması gündemde. Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına kadar devlet tarafından karşılanması da masadaki formüller arasında yer alıyor.

Eğer asgari ücret için bu formül uygulanırsa brüt 5.004 TL olarak uygulanan ücret, net asgari ücrete dönüşmüş olacak.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 40,75

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 2,98 şeklinde açıkladı ve 5 aylık enflasyon yüzde 35,64 olarak netleşmiş oldu.  Merkez Bankası Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,77 şeklinde gerçekleşti. Yine aktarılan detaylara göre, bununla birlikte 2022 yılı 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 şeklinde oldu.

ASGARİ ÜCRETTE  'ENFLASYON FARKI' HESABI

Merakla beklenen 'Enflasyon farkı' hesabı asgari ücret Temmuz zammı için masadaki formüller arasında yer alıyor.  Yüzde 40,75 beklenen enflasyon oranına göre asgari ücret hesabı yapıldığında;

ASGARİ ÜCRET OCAK 2022 NET HESABI (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET 5.004,00 TL
SGK PRİMİ YÜZDE 14 700,56 TL
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04 TL
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60 TL
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40 TL

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİNE GÖRE HESAPLANAN NET ASGARİ ÜCRET TEMMUZ 2022

ASGARİ ÜCRET 7.043,13 TL
SGK PRİMİ YÜZDE 14 986 TL
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 70,43 TL
KESİNTİLER TOPLAMI 1.056,43 TL
NET ASGARİ ÜCRET 5.986,66 TL

6 aylık beklentilere göre yapılan asgari ücret hesabına göre net asgari ücret 5.986 lira olarak ortaya çıktı. Kesintiler toplamı ise  1.056 TL şeklinde oldu.

Asgari ücret için masadaki 'Kademeli' modelin devreye alınması halinde 'Prim' hesabındaki gibi devlet desteğinin belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek şekilde kademeli olarak ayarlanması ile hem 'Enflasyon farkı' hesabı hem de 'Prim' hesabı kullanılacak.

Eğer söz konusu bu model onaylanırsa; Asgari ücret enflasyon farkı kıstas alınarak belirlenecek ve prim desteği de işverenlerin çalıştırdığı personel sayısına göre kademeli şekilde ayarlanmış olacak. Böylelikle de asgari ücret artışı ile hem işçi sevinecek hem de işverenin eli rahatlamış olacak.

ASGARİ ÜCRET DİĞER SENARYO YÜZDE 20-25 ZAM 

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret için gündeme gelen önemli senaryolardan bir taneside yüzde 20-25 zam oranı seçeneği olarak dikkat çekiyor. Buna göre yüzde 20 zam halinde net asgari ücret 5.316,75 TL lira, yüzde 25 zam halinde ise net asgari ücret 5.316,75 TL şeklinde belirlenecek.

Yeni asgari ücretin maaşlara yansıtılmasını sağlayacak değişiklik yapıldı

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş’tan asgari ücretle ilgili nokta atışı tahmin! 3 ay önceden bildi

Asgari ücret için ilginç talep: "Zammı bize yansıtmayın"