29 / 04 / 2024

Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor!

Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor. Hükümet tarafı işçi ve işveren heyetiyle bugün saat 14.00'te bir araya gelecek. Görüşmelerde yol haritası belli olacak ve yapılan çalışmalar paylaşılacak.



Doğrudan olarak 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak da tüm vatandaşları yakından ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik süreç, bugün resmi olarak başlıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını da en çok üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.

İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yaparken, işçi heyetinin başkanlığını da TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.

Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor!

İŞVEREN VE İŞÇİ VERGİ İNDİRİMİNDE MUTABIK

TRTHaber'in aktardığı bilgilere göre bu seneki görüşmelerde önceki senelerden farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk defa 4 işçi birden yer alacak. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu sene yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı sağlayacak.

Yine verilen bilgilere göre milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni asgari ücret için talebini kamuoyuyla henüz paylaşmayan TÜRK-İŞ, "İnsan onuruna yakışır" düzeyde bir asgari ücret talep ediyor.

Yeni asgari ücretin bu sene işçi, işveren ve hükümetin üçlü mutabakatıyla belirlenmesini talep eden TİSK de ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olması gerektiği görüşünde. TİSK'in asgari ücret işveren desteğinin artırılarak sürdürülmesi konusundaki ısrarı da devam ediyor.

Asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor!

Yine paylaşılan bilgilere göre işçi ve işveren tarafı asgari ücretteki görüş farklılıklarına karşın vergi indirimi konusunda mutabık. Her iki taraf, ücretler üzerindeki vergilerin kademeli şekilde azaltılmasında hemfikir.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Paylaşılan bilgilere göre asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olacak şekilde 15 kişiden meydana gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Ayrıca komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Aralık'ta belirlenmiş olan tarihlerde toplanıyor.

Yine verilen bilgilere göre bakanlığın belirlemiş olduğu üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

Cumhuriyet tarihinin en büyük icradan satışı!

Şener Üşümezsoy’dan İstanbul için ezber bozan açıklama: 7.4'lük senaryolar çöpe atıldı!

1915 Çanakkale Köprüsü Projesi "Yılın Projesi" olarak seçildi...


Geri Dön