14 / 05 / 2024

Asgari Ücret Komisyonu'nun önündeki ek zam miktarı ve hesaplanan miktar belli oldu!

Asgari Ücret Komisyonu'nun önündeki ek zam miktarı ve hesaplanan miktar belli oldu!

Asgari ücrete ek zam yapılması için son kez bugün bir araya gelecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu milyonlarca çalışanın gelir düzeyini yeniden ele alacak. Yılbaşında yapılan yüzde 50'lik zammın 6 ayda erimesi gündeme yeni maaş miktarını getirdi.



"HAZİRAN'DA ENFLASYON YÜZDE 75'İ AŞACAK" HESABI

Asgari ücrete ek zam aslında enflasyonun maaşlara yansıtılmasıyla yeniden belirlenencek. TÜİK, yılın ilk 5 ayında gerçekleşen enflasyonu yüzde 73,5 şeklinde açıklarken bağımsız araştırma grubu ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu), Mayıs'ta hesaplanan enflasyonun yüzde 160,72 şeklinde açıklamıştı.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; 4 Temmuz'da açıklanacak Haziran istatisğiyle enflasyonun yüzde 75'i aşacağı hesaplandı. Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığından  işçilerin yüksek enflasyon karşısındaki kayıpları yüzde 25 olacak. Bu farkın asgari ücrete yansıtılacağı iddia ediliyor. Söz konusu zam oranı ile 4 bin 253 liralık asgari ücrete 1063 liralık bir artış yapılması söz konusu olacak.  Bu farkın maaşlara yansıtılmasıyla asgari ücret 5 bin 316 lira olacağı öngörülüyor.

AK Parti Genel başkanvekili Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon yayınında asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 40 düzeyinde olacağını ifade etmişti.

Hükümet asgari ücrete ek zam konusunda işverenlere de bir yardım paketini gündemine aldı. Bu kapsamda asgari ücret üzerinden kesilen SGK priminin, belli sayıda işçi çalıştıran küçük işletmeler açısından devlet tarafından karşılanması düşünülüyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön