26 / 05 / 2024

Asgari ücret Temmuz'da en az 21 bin 320 TL! Merakla beklenen rakamlar geldi: İşte memur emekli maaşı zammı...

Asgari ücret Temmuz'da en az 21 bin 320 TL! Merakla beklenen rakamlar geldi: İşte memur emekli maaşı zammı...

Enflasyon, yıl ortasında asgari ücretlinin her 4 lirasından 1 TL'sini elinden almış olacak. Bu nedenle agari ücrete, temmuzda en az yüzde 25.4 zam yapılması ve en az 21 bin 320 TL olması gerekiyor. 



Hükümetin enflasyonla mücadeleyi neden göstererek asgari ücrete yıl ortasında zam yapmak istememesine tepkiler durmak bilmiyor. Ayrıca, asgari ücrete zam yapılmaması milyonlarca çalışanın açlık sınırının altında kalan maaşlarıyla yılı bitirmesine sebep olacak. 

Asgari ücrete 2 senedir olduğu gibi, yılın ortasında zam yapılmaması durumunda 2024 sonunda asgari ücretin alım gücü yarı yarıya erimiş olacak.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; enflasyon, yıl ortasında asgari ücretlinin her 4 lirasından 1 TL'sini almış olacak.

Asgari ücret Temmuz da en az 21 bin 320 TL! Merakla beklenen rakamlar geldi: İşte memur emekli maaşı zammı...

Yapılan son dakika hesaplamalarıyla, asgari ücretin yıl ortasında en az yüzde 25.4 oranında eriyeceği belirlendi. 

Hesaplamalar hem asgari ücrete hem de en düşük emekli aylığına Temmuz ayında en düşük yüzde 25 oranında zam yapılmasının kaçınılmaz duruma geldiğini işaret ediyor. 

Merkez Bankası’nın anketine göre ilk 4 ayda yüzde 18.72 olan enflasyon, mayıs ayında yüzde 3, haziran ayında da yüzde 2.54 daha da yükselecek. Enflasyonun tahmin edilen rakamlarda olması durumunda Haziran ayının sonunda tüketici enflasyonu yüzde 25.4’e yükselecek.

Asgari ücret Temmuz da en az 21 bin 320 TL! Merakla beklenen rakamlar geldi: İşte memur emekli maaşı zammı...

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ'DA EN AZ 21 BİN 320 TL 

Temmuz ayında memur ve emeklilere gerçekleşen enflasyon hesaba alınarak zam yapılacağı için bu kesim kısmen de olsa enflasyon kaybını telafi etmiş olacak. Asgari ücrette kayıp ikinci yarı yılda daha da artacak ve maaşın yarısını götürmüş olacak. 

Enflasyon beklentilerine göre 17 bin 2 lira olan asgari ücretin reel alım gücü haziran sonunda 13 bin 558 TL'ye gerileyecek. 

İlk 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin 1 Temmuz’dan geçerli olacak şekilde en az 21 bin 320 TL'ye yükseltilmesi gerekli. Zam yapılmaması durumunda asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlarla beraber en az 10 milyon çalışan, açlıkla karşı karşıya kalmış olacak. 

Asgari ücret Temmuz da en az 21 bin 320 TL! Merakla beklenen rakamlar geldi: İşte memur emekli maaşı zammı...

MEMUR EMEKLİ MAAŞI ZAMMI 

6 aylık enflasyonun beklendiği gibi yüzde 25.4 seviyesinde olması durumunda  memur ve memur emeklilerine yüzde 9.17 oranında enflasyon farkı, yüzde 10 oranında da toplu sözleşme zammı olacak şekilde toplamda yüzde 20.1 oranında zam uygulanacak. 

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık yüzde 25.4 oranında zam yapılmış olacak. İşçi ile memur emeklisi arasında 5.3 puanlık fark ortaya çıkacak. 

10 bin TL'lik en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü Temmuz ayında 7 bin 975 TL'ye gerileyecek. 

Kredi bulamayan şirketler, gayrimenkul satıyor: Fabrika, arsa, bina satışları hızlandı!

Doç. Dr. Sinan Cansız'dan deprem uyarısı!  İzmir  mi, İstanbul mu daha tehlikeli?

Ev sahiplerinin yeni oyunu akıllara durgunluk verdi: Sahte alıcılarla kiracıları evden çıkarmaya çalışıyorlar!


Geri Dön