26 / 05 / 2024

Kredi bulamayan şirketler, gayrimenkul satıyor: Fabrika, arsa, bina satışları hızlandı!

Kredi bulamayan şirketler, gayrimenkul satıyor: Fabrika, arsa, bina satışları hızlandı!

Finansal koşulların sıkılaşmasının ardından işletme sermayesi ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken şirketler, çare olarak gayrimenkul ve finansal varlıklarını satmaya yöneldi. 



TL cinsi ticari kredi kullanımı artan faiz oranları ve sıkı para politikası sebebiyle oldukça güç bir hale geldi. Merkez Bankası verilerine göre ticari kredi faizleri yüzde 67,07 seviyesine kadar yükseldi. 

Bankacılık sektörü kaynakları çok zorda olmadıkça şirketlerin bu seviyelerden TL cinsi kredi talep etmediğine dikkat çekerken, reel sektör kaynakları hem paraya ihtiyaç olduğu için hem de piyasanın ilerde daha sıkışacağını tahmin ettiği için şirketlerin gayrimenkul satışını hızlandırdığının altını çizdi.

Kredi bulamayan şirketler, gayrimenkul satıyor: Fabrika, arsa, bina satışları hızlandı!

Ekonomim'den Şebbnem Turhan'ın haberine göre; işletme sermayesi ihtiyacı olan şirketler kullanabiliyorlarsa yabancı para krediye yönelirken bazı şirketler ise çözümü gayrimenkul ile finansal varlık satışında buldu.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalar da borsa şirketlerinin ilk 4 ayda gayrimenkul satışlarının yoğunlaştığını gözler önüne serdi. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre TL cinsi ticari kredi hacmi 5.53 trilyon TL seviyesinde seyrediyor. Geçtiğimiz yılın Nisan sonunda bu rakam 4.39 trilyon liraydı. Kredi hacmindeki büyüme yüzde 26 civarında. Yabancı para kredilerin dolar cinsi karşılığı ise geçen yılın aynı dönemine göre 26 Nisan haftasında yüzde 6,85 yükseldi ve 140 milyar 571 milyon dolara çıktı. 

12 Ağustos 2022'den bu yana yabancı para kredilerin büyüklüğü 140 milyar doları geçememişti. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre yabancı para kredilerde 13 haftalık yıllıklandırılmış yükseliş, TL kredileri geride bıraktı. TL kredilerde 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme yüzde 35,8 olurken, yabancı para kredilerde 13 haftalık yıllıklandırılmış yükseliş yüzde 38,9 oldu. 

Kredi bulamayan şirketler, gayrimenkul satıyor: Fabrika, arsa, bina satışları hızlandı!

PİYASA SIKIŞACAK DÜŞÜNCESİ MÜLK SATTIRIYOR 

İmkanı olan reel sektör yabancı para kredilere yönelirken bazıları da gayrimenkul ve finansal varlık satışına yöneldi. 

Bilgi veren reel sektör kaynakları son dönemde işletme sermayesi ihtiyacı için şirketlerde gayrimenkul satışlarının hızlandığına dikkat çekerek, bunun yalnızca şu an para ihtiyacı olduğu için değil piyasanın önümüzdeki dönemde daha sıkılaşacağı düşünüldüğü için de yapıldığını dile getirdi. 

Kaynaklar, daha sıkı bir ortamda mülk ve arazinin satışının da kolay olmayacağına vurgu yaparak bu sıkı kredi koşullarında satabiliyorken gayrimenkulü satıp nakitte kalmayı reel sektörün tercih ettiğine dikkat çekti. 

Ayrıca reel sektör kaynakları bunun daha önceki sıkışık dönemlerde de sık sık yapıldığını dile getirdi. Bunun yanı sıra yine KAP’ta yapılan açıklamalara göre borsa şirketlerinin bağlı ortaklıklarındaki paylarını ve toplu gerçekleştirdikleri satışlar da ön plana çıktı.

Kredi bulamayan şirketler, gayrimenkul satıyor: Fabrika, arsa, bina satışları hızlandı!

HANGİ ŞİRKETLER, HANGİ GAYRİMENKULLERİNİ SATTI? 

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yılbaşından bu yana yapılan bildirimler borsa şirketlerinin de gayrimenkul satışını tercih ettiğini gösteriyor. 

Yapılan gayrimenkul işlemleri içinde en dikkati çeken ise Torunlar GYO’nun Denizbank’a kullandığı binayı 11.6 milyar TL + KDV ile satması oldu. 

Bunun yanı sıra Konfrut Gıda'nın Denizli'deki fabrika ve arazisini 433.7 milyon TL'ye, Katmerciler'in  Ankara  Başkent OSB'deki arsa ve fabrika binasını 140 milyon TL'ye, Europen Endüstri'nin Eskişehir'deki otelini 129.72 milyon TL'ye, Ersu Meyve ve Gıda'nın Niğde'deki arazi ve binasını 120 milyon TL'ye, Vakıf GYO'nun Cubes Ankara projesinde yer alan bağımsız bölümleri 628 milyon TL'ye,  İzmir  Demir Çelik'in kuru yük gemilerini 23 milyon dolar yani yaklaşık 722.36 milyon TL'ye, Borusan Birleşik Boru'nun Gemlik tesisini 66 milyon dolar yani 2 milyar 43 milyon TL'ye, Sanifoam Endüstri'nin Tekirdağ'daki fabrika bina ve arsasını 233.25 milyon TL'ye, Fuzul GYO'nun İstanbul Başakşehir'de arsasını 160 milyon TL'ye, Ziraat GYO'nun Ankara'daki bazı gayrimenkullerini 1.18 milyar TL'ye satması da dikkat çeken işlemler arasında oldu.

Doç. Dr. Sinan Cansız'dan deprem uyarısı! İzmir mi, İstanbul mu daha tehlikeli?

Ev sahiplerinin yeni oyunu akıllara durgunluk verdi: Sahte alıcılarla kiracıları evden çıkarmaya çalışıyorlar!

Merkez Bankası personel alımı yapacağını duyurdu!


Geri Dön