29 / 06 / 2024

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi!

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi!

Asgari ücrete zam şimdiden konuşulmaya başladı! İşte masadaki planlar ve zam oranları...



Ancak devletimizin yayınlamış olduğu Orta Vadeli Plan’da (OVP) enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu ve TÜİK enflasyon beklentisinin yüzde 79 olduğu bir durumda yine memur ve emeklilerimiz yüzde 30 ile yüzde 40 arasında bir maaş artışı alacaklar.

NASIL HESAPLANACAK?

İlk dönem enflasyon verisi yüzde 42.35 olarak yansıtılmıştı. Sene sonunda yüzde 83.35 çıkarsa aradaki yüzde 40’lık fark hem memurlarımıza hem emeklilerimize yansıtılacaktır.

Ancak hem OVP’de belirtilen yüzde 65’lik sene sonu enflasyon tahmini, hem de TÜİK enflasyon beklentisinin yüzde 79 olduğu göz önünde bulundurulunca enflasyonun sene sonu itibarıyla düşme eğilimine gireceği tahmin ediliyor.

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi!

Bunun hesaplaması ayrıca temmuz ayında ve ağustos ayında oluşan ve diğer aylarda oluşan enflasyon farkının toplanması suretiyle bulunacak. Temmuz ve ağustos ayı şu anda zaten iki ayın toplamı 3.83’tür. Asgari ücrete ilişkin de senede bir defa belirleniyordu.

‘ASIL ZAM 1 OCAK 2023’TE’

Asgari ücret komisyonu sene ortasında tekrar toplanma kararı aldı. Hatta ekim döneminde tekrar toplanıp asgari ücretin bir defa daha artırılması bazı sendikalarca isteniyor. Ancak hatırlayacağınız üzere Sayın Cumhurbaşkanı temmuz ayında yapılan yüzde 30’luk zamda bunun geçici bir artış olduğunu, asıl zammın 1 Ocak 2023 itibarıyla yapılacağından bahsetmişti.

Bu bir zam değil, bir düzeltmedir. Yani geçmiş 6 ayın enflasyon farkının hem asgari ücret hem de memur ve emeklilere yansıtılmasıdır.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön