29 / 06 / 2024

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi!

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi!

Asgari ücrete zam şimdiden konuşulmaya başladı! İşte masadaki planlar ve zam oranları...



Özellikle asgari ücretlinin hayat pahalılığı altında ezilmemesi için 1 Ocak 2023 itibarıyla asgari ücrette ciddi bir artış bekliyoruz.

Hatta memur ve emeklilere yüzde 40 artış yapılması hasebiyle asgari ücrette de yüzde 40’lık bir artışı tahmin etmiştim. Ancak artış yüzde 30’da sınırlı kalmıştı. 1 Ocak 2023’te yapılacak asgari ücret artışı en az yüzde 40 seviyesinde olacaktır. Bu da 5 bin 500 lira olan asgari ücret seviyesinin 7 bin 500 ile 7 bin 750 lira civarına yükselmesidir. Bu seviyenin dahi asgari ücretli için yeterli bir seviye olmadığı. Açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu bilinmektedir.

Bu noktada işverenlerimize de halihazırda verilen vergi desteğinin yanında SGK prim teşviklerinin verilmesi elzemdir. Aynı şekilde işverenlerimiz de asgari ücretli çalıştırdığı ölçülerde. Yani 1 asgari ücretli çalıştıran da 1500 asgari ücretli çalıştıran işverenlerimizin aynı SSK primini ödememesi gerekmektedir. O yüzden devletimiz asgari ücretli çalıştıran kişileri kademeli olarak ayırarak farklı SGK primlerini getirmesi elzemdir.

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı ile ilgili ilk açıklama geldi!

ununla birlikte hem asgari ücretlimiz hem de işverenlerimizin yüzü gülecektir. Ancak şöyle bir durum söz konusudur. Asgari ücretlinin üzerinden gelir vergisinin sıfırlanması ve yapılabilecek SGK prim indirimleri sonrasında normal çalışanların da asgari ücret üzerinde çalışanların da resmiyette asgari ücretli gösterilmesi sorunu ortaya çıkabilir.

Bunun için devletimizin gerekli denetim mekanizmalarını işletmesi gerekmektedir.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA İLİŞKİN MASADA HANGİ FORMÜLLER VAR?

Hem Sayın Cumhurbaşkanının hem de Çalışma Bakanı Bilgin’in söylemiş olduğu üzere enflasyon oranında daha yüksek bir artışı beklemekteyiz. Bu da önceki döneme nazaran yüzde 35 ile yüzde 40’lık bir enflasyon farkı hem memur ve emeklilerimize hem de asgari ücretlilere yapılacak. Ancak tüm çalışan ve emeklilere buna ilaveten sosyal refah payı düzenlemesi bekliyoruz.

Zaten devletimiz şu anda dar gelirli ve yoksul vatandaşlara doğal gaz yardımı, yakacak yardımı ve son açıklanan pakete göre de 2 bin TL’nin altında olan icra borçlarının silinmesi suretiyle Sosyal refah düzenlemesi yapmakta. Ancak maddi olarak da bir ücret artışına gidilmesi gündemdedir.”

EDİTÖR NOTU: Bu haber 14 Eylül 2022 tarihinde saat 23.16'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,23 Türk Lirası, euro 18,15 Türk Lirası, altının gramı ise 998 Türk Lirası değerinde.

Emekli ve memura yine zam göründü! İşte yeni maaşlar!

Büyük fırtına öncesi İslam Memiş'ten altın ve dolar uyarısı

Yatırımcılar dikkat... Selçuk Geçer dolar ve altın için ilk kez bu rakamı verdi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön