18 / 05 / 2024

Asgari ücret zammıyla birlikte tüm ödemeler değişiyor! Kalem kalem hesaplandı

Asgari ücret zammıyla birlikte tüm ödemeler değişiyor! Kalem kalem hesaplandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları bütçesi bu yıl 40 milyar liraya yükseltildi. Asgari ücrete gelecek zamla birlikte yapılan destek ödemeleri de değişecek.  İşte ayrıntıları...



SERVİS, YEMEK DESTEĞİ, ANAOKULU ÜCRETİ

Öğrenci Barınma-Taşıma-Yemek Yardımı programı ile taşımalı eğitim sistemi dışında kalan ihtiyaç sahibi ilk ve ortaöğretim öğrencilerine SYDV'ce taşıma, yemek ve barınma ihtiyaçlarına yönelik yardım veriliyor. "Ana Okulu/ Ana Sınıfı Yardımı" sosyal yardım yararlanıcısı olan hanelerin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi anaokuluna/ anasınıfına devam eden 3-5 yaş aralığındaki çocuklarını kapsıyor. Velilerin ödemekle mükellef oldukları giderler doğrudan MEB'e ödeniyor. Veliler herhangi bir ödeme yapmıyor. Yardımdan yararlanma şartı çocuğu okula kaydettirmek.

YAŞLI VE ENGELLİ BAKIM PROJELERİ

Vefa projeleri ile yaşlı ve engelli vatandaşların; ev temizliği ve kişisel bakımları gibi zaruri ihtiyaçları karşılanıyor. İhtiyaç sahibi olup kişisel bakımlarını ve zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlı ve engelli vatandaş, ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi öz bakımını yerine getiremeyen vatandaş ve 65 yaş üstü vatandaş ikâmet ettikleri evlerinde proje kapsamındaki hizmetlerden faydalanabiliyor. Projeden yararlanmak isteyenler SYDV'lere başvuruyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE DESTEK YARDIMLARI DA ARTACAK

Emekli ve memur zammı için sadece 2 aylık enflasyon verisi kaldı. Ekim ayında açıklanan enflasyon verisi ile 4 aylık zam oranı ile en düşük memur ve emekli maaşları şimdilik netleşti. Ancak Ocak 2023 memur ve emekli zamlarının yanında 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı gibi sosyal yardımlar da yükselecek. En yüksek maaşın 4 bin 90 lira olması bekleniyor.

İŞTE YENİ ÖDEME MİKTARLARI

Mevcut 1,537 lira olan 65 yaş aylığının TCMB hesabına göre 1,827, AA Finans’ın rakamlarına göre 1,885 lira olması bekleniyor. 4 aylık kesinleşen enflasyon oranına göre ise net rakam şu an için 1,719 lira.

3 bin 336 lira olan evde bakım desteğinin TCMB enflasyon tahminine göre 3 bin 965, AA Finans’a göre 4 bin 90 lira olmak tahmin ediliyor. 4 aylık kesinleşen rakam 3 bin 731 lira oldu.

Kronik hasta bakım ödemesi şu anda 3 bin 336 lira. Yeni yılda bu rakamın TCMB’ye göre 3 bin 965, AA Finans’a göre ise 4 bin 90 liraya yükseleceği öngörülüyor. 4 aylık enflasyon farkına göre ise şimdiden 3 bin 731 liralık zam kesinleşti.

Yüzde 40-69 arası engelli raporuna sahip vatandaşların aldığı ödeme şu an 1,226 lira. Bu rakamın yukarıdaki sırayla 1,458 ve 1,504 liraya yükselmesi bekleniyor. 4 aylık netleşen ödeme miktarı ise 1,372 lira.

Yüzde 70 ve üstü rapora sahip engelli vatandaşlar ise şu an 1,840 lira ödeme alıyor. Bu rakamın yeni yılda 2 bin 187 lira ya da 2 bin 256 liraya yükselmesi tahmin ediliyor. 2 bin 58 lira ise şimdiden cepte.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön