Ekonomi

Asgari ücrete ikinci zammın miktarı ve tarihi belli oldu! Hükümetten iki farklı açıklama

Asgari ücrete yılbaşında yapılan zam 2022'nin 3. ayı biter bitmez yeni zam tartışmalarını beraberinde getirdi. 4 bin 250 liralık asgari ücret, çalışan işçinin ev kirası ve mutfak masrafını karşılamakta yetersiz kaldı. Hükümet kanadından asgari ücretle ilgili iki farklı açıklama geldi.Daha bir hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili tartışmalara ilişkin, "Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden

Asgari ücrete 2022'de ikinci zam gündemde ancak AK Parti kulislerinde yaşanan kafa karışıklığı devam ediyor. Daha bir hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili tartışmalara ilişkin, "Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Asgari ücrete yılbaşında kayda değer bir artış yaptık. Asgari ücrete zam konusu yıl sonunda yeniden değerlendirelecek bir mesele" diyerek tartışmalara kendi açısından nokta koydu. AK Parti'de ise başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ve bazı bakan ve mileltvekilleri yaklaşan seçimin de etkisiyle Türkiye tarihinde daha önce görülmemiş bir şekilde "asgari ücret konusu yenide değerlendirilebilir" çıkışı yaparak Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in en üst perdeden yaptığı asgari ücret açıklamasını boşa düşürdü. 

 

VEDAT BİLGİN ASGARİ ÜCRET ZAM KONUSUNA KAPIYI KAPATTI AMA...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin'in geçen hafta Gaziantep'te katıldığı Şehitkamil Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Üretim Sürecine Katılım Programı" kapsamında yaptığı asgari ücrete zam açıklamasını tarihe not düşmek adına yeniden hatırlatmakta fayda var. Bakan Bilgin, "Türkiye sosyal devlet olmanın gereğini her alanda yerine getirdi. Bugünlerde asgari ücret tartışmaları yapılıyor yeniden. Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptığımız artış çok önemlidir. Bu üretim sürecinde işçi ve işverenin birlikte sorumluluk almasının da, aldığının da bir gereğini ortaya koymaktadır. Yani işveren de asgari ücretin dışında diğer ücret türlerini de kendiliğinden kademelendirmiştir. Daha üst ücret alanları da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemiştir." diye konuşmuştu. Asgari ücrete yeni zam yapılmasıyla ilgili ise sanyici ve işveen de farklı düşünüyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, asgari ücretin yeniden ele alınmasına yönelik değerlendirmelere ilişkin, "Bu konuda kanuni düzenleme yapılabilir. İşletmeler kanuni bir düzeltme olmasa bile bunu telafi eder diye düşünüyorum." ifadelerini kullanarak hükümetin asari ücrete ikinci bir zam yapabileceğini işaretini vermişti. Özdebir açıklamasında hükümet asgari ücretle ilgili bir zam yapmazsa işverenin çalışan işçisinin ensflasyon altında ezilmemesi adına kendiliğinde bir düzenlemeye gidebielceğine dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM TEMMUZ'DA MI YAPILACAK?

Asgari ücret ikinci zam tartışmaları Mart'ın son gününde iyice hız kazandı. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “3600 ek gösterge ile ilgili kanun düzenlemede ele aldık. Öğretmenlerimize uygulanacağını hükme bağladık. Bu yılda 3600 ek gösterge çıkacağını belirtmek isterim. 3600 ek göstergeyi Temmuz’a kadar çıkaracağız. Yılın ikinci yarısında 1 Temmuz’da maaş artışı söz konusu olacak. Asgari ücretlilerin durumu da ele alınacak kamuoyu ile paylaşılacak” sözleriyle Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in kapağını kapatıp rafa kaldırdığı "asgari ücret" dosyasının kapağını yeniden açarak işçilere Temmuz ayını bekleyin mesajı verdi. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre hükümet Temmuz ayında enflasyonun seyrine göre, yüzde 25 ek zam yapmayı düşünüyor. Bu da 4 bin 250 x 25 / 100 = bin 62 lira demek. Dolayısıyla asgari ücrete Temmuz'da kaba hesap 1.000 lira zam gelmesi bekleniyor. Asgari ücrette yeni rakamın böylelikle 5 bin 250 lira seviyesne çıkması öngörülüyor.