Ekonomi

Asgari ücrete Temmuz'da yapılacak zam miktarı hesaplandı! En yüksek artış kaç lira olacak?

Asgari ücrete ek zam oranı şimdiden hesaplanmaya başladı. Çarşı ve pazarda artan fiyatlar nedeniyle 4 bin 253 liranın üzerine eklenmesi gereken en yüksek zam miktarı hesaplandı. Çalışanların rahat bir nefes alabilmesi için gereken rakam ortaya çıktı. Mayıs ayında bir önceki aya göre sütün fiyatı yüzde 70, kuru soğan ve limonun fiyatı yüzde 71, tavuk etinin fiyatında yüzde 62 ve etin fiyatında ise yüzde 30’luk artış meydana geldi

Mayıs ayı içerisinde market, pazar ve internet satış mağazalarında yapılan fiyat derlemelerine göre pirinçten makarnaya, etten tavuğa, domatesten peynire temel besin maddelerinin hemen hemen hepsinde bir önceki aya göre yaşanan artışlar dikkat çektiMayıs ayında bir önceki aya göre sütün fiyatı yüzde 70, kuru soğan ve limonun fiyatı yüzde 71, tavuk etinin fiyatında yüzde 62 ve etin fiyatında ise yüzde 30’luk artış meydana geldi. Aylık artışlar şekerde yüzde 69 ve beyaz peynirde yüzde 35 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında bir önceki aya göre sadece biber ve salatalığın fiyatı bir önceki aya göre düşerken, diğer temel besin maddelerinin fiyatlarında bir önceki aya göre artış yaşandı.

TÜİK’in aylık enflasyonu yüzde 2,98’lik artış hesaplaması ve gıda enflasyonunda yıllık artışı yüzde 91 olarak açıklaması, market ve pazar fiyatlarının oldukça altında kaldı. TÜİK, yıllık gıda enflasyonunu yüzde 91 arttığını açıklamıştı ama vatandaşın pazarda hissettiği gıda enflasyonu çoktan üç haneleri aştı.

Artan enflasyon yılbaşında asgari ücretliye yapılan yüzde 50'lik zam miktarını da eritti.

 

 

2021 Mayıs ve 2022 Mayıs ayları kıyaslandığında 2 bin 825 TL asgari ücret, bu yıl yüzde 50 artışla 4 bin 253 TL olan asgari ücretin alım gücü olarak üstünde kaldı. Asgari ücret geçen yıla göre yüzde 50 oranında artarken son bir yılda patatesin fiyatı yüzde 358, kuru soğanın fiyatı ise yüzde 359 oranında arttı. Tüm ekmek çeşitlerinin fiyatı yüzde 96 oranında artarken etin fiyatı yıllık yüzde 144 ve tavuğun fiyatı ise yıllık yüzde 148 oranında arttı. Bakliyat ürünlerinde ise nohutun fiyatı yüzde 188, mercimeğin fiyatı yüzde 121 ve kuru fasulyenin fiyatı ise son bir yılda en az yüzde 88 arttı. Asgari ücretli en büyük kaybı ise geçmiş yıla göre bin 137 adet kayıpla yumurta ve bin 15 kilo kayıpla kuru soğanda yaşadı.

Tüm bu gelişmeler ışığında asgari ücrete zam olacak mı olacaksa kaç lira olacak sorusu gündemin ilk sırasındaki sıcaklığını korumaya devam ediyor.

 

"ASGARİ ÜCRET 7 BİN LRA OLMALI"

Asgari ücrete zam konusunun diğer tarafında ise işverenler var. İşverenler de artan enerji ve üretim girdi maliyetleri yanında çalışan giderlerinin artmasıyla zora düştüklerini ifade ediyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Temmuz ayında asgari ücrete yapılması beklenen ek zamla ilgili "Bizler de zor günler geçiriyoruz. Buna rağmen çalışanlarımıza elimizden gelen desteği vereceğiz. Çalışanlarımız gerçekten sıkıntıda, problemli. Asgari ücrete yılbaşında önemli bir zam verildi ancak o zammın da şu anda artık dayanılmaz noktalara geldiği görülüyor" dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık yapılacak zamla asgari ücretin açlık sınırının (Mayıs ayı için 6 bin 17 TL) üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi. Dört kişilik bir ailenin geçinebilmesi için "6 bin 500-7 bin TL’ye ihtiyaç var" diyen Balık, .yüksek enflasyondan dolayı bu tutar her ay arttığını bu yüzden de aylık enflasyon farkının asgari ücrete eklenmesini gerektiğini dile getirdi. Asgari ücret bahsedilen rakama çıkarılırsa bu maaşlarda 2 bin 747 liralık bir artış olacak demek anlamına geliyor.

 

 

 

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde ayçiçek yağına 70 liralık indirim! 11 Haziran fiyat listesi

Kripto para Ethereum'da görülmemiş düşüş! Son 24 saatte yüzde 10'dan fazla eridi

Hazine Bakanı Nebati'den ilginç ekonomik kriz açıklaması: Küçükler debelenmeye devam etsin

KİPTAŞ'tan İstanbul'a çılgın konut projesi duyurusu: Kiralık ve satılık ev sorununu kökten çözecek!

Rize'de inşa edilen bir ev görenleri hayrete düşürdü

TMO'nun buğday taban alım fiyatı ikiye katlandı! Başkan müjdeyi verdi

Gelire endeksli senetlerde talep toplama tarihi asgari tutar açıklandı! 3 bankadan alınacak

Türkiye ekonomisiyle ilgili şaşkına çeviren 'altın' iddiası: Para yerine geçecek

Ayçiçek yağı fiyatına fark geliyor! Bin 100 lira olacağı açıklandı

TMO Genel Müdürü'nden buğday prim ödemesi açıklaması: Kesin tarihi ilk kez duyurdu

Türkiye'den duyanları hayrete düşüren buğday ekimi açıklaması! Yurt dışına ekilecek