19 / 05 / 2024

Asgari ücretlilere büyük şok! 8 bin liralık maaş 6 bin liraya düşüyor!

Asgari ücretlilere büyük şok! 8 bin liralık maaş 6 bin liraya düşüyor!

Yılbaşından itibaren geçerli olacak şekilde belirlenen gelir vergisi dilimleri, Temmuz'da asgari ücrete zam gelmesine rağmen, ikinci altı aylık dilimde değişmedi. Bu durumda çalışann maaşının vergiye giderek erimesine sebep oluyor. İşte ayrıntılar...



Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, aylık 8 bin Türk Lirası brüt ücrete sahip bir çalışanın gelirinin, kesintiler sebebiyle Ocak'a kadar net 6.395 Türk Lirası'na düştüğünü belirtti. 

Asgari ücretlilere büyük şok! 8 bin liralık maaş 6 bin liraya düşüyor!  

Sözcü'de yer alan habere göre; aynı çalışanın ücreti, asgari ücret kaynaklı vergi istisnası artmasına rağmen 6 bin 52 Türk Lirasına düşüyor. Yani bu çalışan, sene sonuna geldiğinde aylık 1.948 Türk Lirası vergi ve SGK kesintisi ödüyor. Bu da ücretinin yaklaşık dörtte birine denk oluyor. 

Vergi uzmanlarının yaptığı hesaba göre ise, brüt maaşı 15 bin Türk Lirası olan bir çalışanın sene başında eline geçen net tutar 11 bin Türk Lirası'yken, bu ay itibarıyla bu miktar 10 bin Türk Lİrası'na kadar geriledi. Yani toplam, 5 bin Türk Lirası tutarında vergi kesintisine uğramış oldu. 

Asgari ücretlilere büyük şok! 8 bin liralık maaş 6 bin liraya düşüyor!

Atalay, konuya ilişkin değerlendirmesinde, çalışanların ücretleri üzerinden adaletli olmayan bir vergilendirmeyle karşı karşıya olduklarının altını çizerek, “Gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarında işçiler lehine düzenleme yapılmalı. 16 milyon çalışan, aileleriyle birlikte yaklaşık 50 milyon kişi hükümetten bu konuda da vergi kolaylıkları bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

"2010 Ocak’ta geçerli olan gelir vergisi tarifesinin asgari ücrete oranı 12,07 katı iken, 2022’ye kadar geçen sürede bu oran gittikçe azaldı. Bu yılın ocak ayına geldiğimizde 6,39 katına kadar gerilemiş ve işçi üzerindeki vergi baskısı arttı" diyen Atalay, asgari ücretin üzerinde gelir elde eden çalışanların, gelir vergisi tarifesinin yılın başında ve yıllık belirlenmesi nedeniyle bir üst dilime daha erken girerek, daha çok vergi ödemek ve daha az ücret almak zorunda kaldığını dile getirdi. 

Düşük bütçe ile ev sahibi olmak isteyenler dikkat! 2+1, 3+1 prefabrik ev fiyatları kaç TL? 27 Ağustos 2022 fiyat listesi

Emekli promosyonunda dananın kuyruğu koptu! Tüm emekliler o tarihe kilitlendi! Sakın kaçırmayın...

Maaşlara zam müjdesi! 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteğine kaç TL zam geldi? Hemen yeni maaşınıza bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön