10 / 05 / 2024

Asgari ücrette yeni tahmin cepleri rahatlatacak cinsten

Asgari ücrette yeni tahmin cepleri rahatlatacak cinsten

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük asgari ücret için bir tahminde bulundu. Hayat pahalılığına dikkat çeken Cem Küçük, asgari ücretin en az 20 bin TL olması gerektiğini ifade etti. İşte merak edilen tüm detaylar...



Memur, emekli ve asgari ücretli, yıl sonunda maaşlarına yapılacak zammı merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete yapılacak zam için "gündemimizde" şeklindeki sözlerinin ardından gözler Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na döndü. 

Özel sektör çalışanları maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ederken, Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük'ten asgari ücrete ilişkin dikkat çeken bir tahmin geldi. İşte tüm detaylar...

CEM KÜÇÜK ASGARİ ÜCRET İÇİN RAKAM VERDİ
TGRT ekranlarında asgari ücrete ilişkin tahminini paylaşan Cem Küçük, canlı yayında rakam verdi. Küçük, "Keşke hayat pahalılığı olmasa da asgari ücret artmasa" dedi. Bakan Işıkhan'ın "Asgari ücretlinin üstündeki yükü hafifletmek gündemimizde" şeklinde sözlerini hatırlatan Cem Küçük, asgari ücrete yapılacak zam oranını açıkladı.

Cem Küçük şu ifadeleri kullandı:

EN AZ YÜZDE 40 ZAM MASADA
"Asgari ücretin en az yüzde 40 oranında artması bekleniyor. 15 bin TL ve üstüne çıkması bekleniyor. Ekonomik olarak işverene yükü 13 bin TL'ye de çıkabilir. Oran yükseldiğinde işverene maliyeti de artması bekleniyor.

ENFLASYONA GÖRE 20 BİN TL OLMALI
Gerçek enflasyon, gıda fiyatları dikkate alındığında yapılan asgari ücretin 20 bin TL'ye yükselmesi gerekiyor. Ama uzmanlara göre 15-16 civarında olacaktır. Dediğimiz gibi, keşke enflasyon olmasa da maaşlar artmasa."

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Çalışanların merakla beklediği 2023 asgari ücreti, 2022 yılının Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkinlendirilen komisyon tarafından belirlenmişti. Komisyon tarafından belirlenen %54'lük zam oranıyla asgari ücret 8.506,80 TL olmuştu. 2023 Haziran itibarıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 Temmuz-Aralık dönemi için ara zam yaptı. 2023 ara zammı ile net asgari ücret 11.402,32 TL olarak belirlendi. Yani 2023 Temmuz-Aralık döneminde çalışanlar minimum 11.402,32 TL maaş alacak.   

2023 BRÜT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
2023 yılında uygulanan işçi minimum maaş tutarı, 8.506,80 TL olarak belirlenmişti. 2023 Haziran itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan %34'lük ara zamla asgari ücret net 11.402,32 TL ve yeni brüt asgari ücret ise 13.414,50 TL oldu. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön