23 / 12 / 2024

ASM’lerin yüzde 89’unun deprem dayanıklılık testi yok!

ASM’lerin yüzde 89’unun deprem dayanıklılık testi yok!

İstanbul Tabip Odası, İstanbul’daki aile sağlığı merkezlerinin yüzde 32’sinin 1999 İstanbul depremi öncesinde yapılmış binalarda hizmet sunduğu ve yüzde 89’unun da deprem dayanıklılık testi olmadığını belirtti.



İstanbul Tabip Odası (İTO) Aile Hekimleri Komisyonu tarafından İstanbul’daki Aile Sağlığı Merkezi (ASM) binalarının deprem güvenliğini ölçmek amacıyla yapılan anket çalışması ürkütücü bir tabloyu ortaya çıkardı. 

BirGün'de yer alan habere göre; yapılan ankete göre, ASM’lerin yüzde 32’sinin 1999 İstanbul depremi öncesinde yapılmış binalarda hizmet sunduğu, yüzde 89’unun deprem dayanıklılık testi bulunmadığı ve test yapılanlar arasında güvenli olarak geçen bina oranının sadece yüzde 10 olduğu tespit edildi. 

YIKILMA VEYA HASAR GÖRME OLASILIĞI YÜKSEK

Anket sonuçlarını değerlendiren İTO Yönetim Kurulu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir yazı ileterek, yapılması gereken çalışmalara ilişkin öneri ve talepleri iletti. İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu imzalı yazıda, beklenen İstanbul depreminde ASM binalarının yıkılma veya hasar görme olasılığının yüksekliği vurgulandı ve şu öneriler sıralandı:

1. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından riskli bölgelerde ve talep edenlerden başlanarak tüm ASM binalarının deprem güvenliğini sağlamak amacıyla yeterli incelemelerin ivedilikle başlatılması gerekmektedir, bu konuda başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel idareler ve meslek odalarından, diğer ilgili kurumlardan destek alınmasının kıymetli olacağını düşünüyoruz.

2. Tespit edilmiş ve edilecek olan deprem riskli ASM binalarının güçlendirilmesi, güçlendirilemiyorsa güvenli yerlere taşınmasının sağlanması,

3. Aile hekimleri ve diğer sağlık çalışanlarına kamu kurumları aracılığı ile AFAD, UMKE gibi kuruluşlar vasıtasıyla düzenli deprem eğitimlerinin yapılması, Sağlık Bakanlığı tarafından acil müdahale ve ilkyardım eğitimlerinin verilmesinin sağlanması,

4. ASM’leri ve aile hekimliği çalışanlarını içine alan bir acil eylem planının hazırlanması ve düzenli olarak güncellenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

5. ASM’lerin afet sırasında ve sonrasında hizmet verecek şekilde ve acil toplanma yeri ya da sığınak gibi birimleri de içeren düzenlemeler yapılarak yeniden kurgulanmasının önemli olduğunu belirtmek isteriz.

Arnavutköy'de 2 ASM'nin kaba inşaatı tamamlandı!


Geri Dön