02 / 05 / 2024

ASTİM OSB'nin atık suları yüzde 96 oranında temizlendi!

ASTİM OSB'nin atık suları yüzde 96 oranında temizlendi!

Aydın Sanayi Ticaret İş Merkezi OSB Müdürü Hakan Maraş, kentin en modern arıtma tesisine sahip olduklarını belirterek fabrika atık sularının yüzde 96 oranında temizlenerek dereye bırakıldığını söyledi




ASTİM OSB Müdürü Hakan Maraş, kentin en modern arıtma tesisine sahip olduklarını belirterek fabrika atık sularının yüzde 96 oranında temizlenerek dereye bırakıldığını söyledi. Aydın Sanayi Ticaret İş Merkezi (ASTİM) Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 3 yıl önce 1 milyon 250 bin lira yatırımla faaliyete geçen arıtma tesisi sayesinde 93 sanayi işletmesinin atıkları artık çevreyi kirletmiyor. ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Maraş ve OSB Müdürü Erdem Bilgili arıtma tesisini ziyaret ederek kimyasal, biyolojik ve arıtma yapabilen tesis ile yeni kurulan Atıksu Analiz Laboratuvarı hakkında bilgi aldı. 


96 fabrika çalışıyor

Bölgelerindeki arıtma tesisinde arıtılan suyun temizliğinin OSB'ler için istenen deşarj kriterlerinin çok altında olduğunu söyleyen Maraş, "ASTİM OSB'de 3 bin dönüm arazi üzerinde 93 fabrika faaliyet gösteriyor. Fabrika atıklarının çevreyi kirletmesini önlemek için 3 yıl önce arıtma tesisimizi tamamlayıp faaliyete geçirdik. Bugün için Aydın'ın en modern atıksu arıtma tesisine sahibiz. Tesisimizden alınan atık su numunelerinin sonuçları bizim için gurur kaynağıdır 2013 yılı içerisinde 233.244 metreküp atıksu yüzde 96 verimle arıtılarak kirlilik oluşturmadan dereye deşarj edildi. Bununla birlikte sanayiden kaynaklanan 683 bin kilogram katı atık da bertaraf edildi" dedi. 


Nehir kirlenmiyor

Günlük, bin 700 metreküp su arıtma kapasitesine sahip arıtma tesisinin son teknoloji cihazlarla donatıldığını belirten Maraş, "Tesisimizde çok az OSB'de bulunan PLC-Skoda otomasyon sistemini kullanıyoruz. Son teknoloji ile donattığımız arıtma tesisinde bir de çevre mühendisi görevlendirdik. Tesiste yeni kurduğumuz laboratuvarla da firmalarımızın atık denetimlerini yapıyoruz. Aydın'da yıllardır sanayi kuruluşlarının kimyasal atıkları Büyük Menderes Nehri'ne akıyordu. Diğer kentlerden gelen atık sularla birlikte nehirde canlı hayatı kalmadı. OSB'mizin en büyük eksiği olan arıtma tesisini faaliyete geçirerek çevre konusunda üzerimize düşeni yaptık" diye konuştu. 


Yeni Asır


Geri Dön