Ataşehir Belediyesi, evlerden bitkisel atık yağ topluyor!
Evlerde kullanılan bitkisel atık yağlar bir kavanozda biriktirilip en az 5 litreye ulaştığı takdirde Ataşehir Belediyesi tarafından alınıp, geri dönüşüme kazandırılıyor
Ataşehir Belediyesi tarafından ilçedeki kafe, restoran, büfe gibi işletmelerde kızartma için kullanılan
bitkisel yağların zamanında gıda zincirinden çekilip çekilmediği kontrol ediliyor.
Özellikle patates kızartmasının sık tüketildiği işletmeleri denetleyen Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri yağ ölçüm cihazı sayesinde kızartma için kullanılan yağların ölçümünü yapıyor. Yağların içerisindeki polar madde oranına bakan ekipler, bu oranın yüzde 25’i geçip geçmediğini ölçüyor. Kızartma için kullanılan yağlarda polar madde oranının yüzde 25’i geçmesi halinde insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Gereğinden fazla kullanılan ve kanserojen özellikler taşıyan kızartma yağlarının işyeri tarafından çevre lisanslı geri kazanım tesisleri veya toplayıcılarına verilmesi gerekiyor. Ataşehir Belediyesi ekipleri yaptıkları denetimlerde Atık yağlarını çevre lisanslı firmalara vermeyen işletmelerin atık yağlarını lisanslı işletmelere vermelerini sağlıyor.
Ataşehir’deki alışveriş merkezlerindeki gıda üreten firmaları denetleyen Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri yaptıkları denetimlerde bir olumsuzluğa rastlamadı. İlçedeki denetimler aralıksız devam ediyor.
Evlerdeki bitkisel atık yağlarda toplanıyor
Özellikle çocukların en sevdiği yemekler arasında yer alan patates kızartması evlerde de sık sık yapılıyor. Uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kızartmalarda kullanılan bitkisel atık yağların en fazla 3 ile 5 kızartma arasında kullanılmasının doğru olduğunu belirtiyor.
Evlerde kullanılan bitkisel atık yağlar bir kavanozda biriktirilip en az 5 litreye ulaştığı takdirde Ataşehir Belediyesi tarafından alınıp, geri dönüşüme kazandırılıyor. Türkiye’de yıllık atık yağ miktarı 350 bin tonu buluyor. Ancak bunun sadece 10 bin tonu geri kazanılabiliyor. Bitkisel atık yağların lavaboya dökülmesi ise çevre ve insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp suyu kullanılmaz, 5 milyon metreküp suyu ise içilmez hale getiriyor.
Evlerde toplanan ve 5 litreyi bulan bitkisel atık yağlar için Ataşehir Belediyesi’nin 0216 570 50 00 numaralı çağrı merkezi aranabilir. Atık yağları sadece yetkili firma ve belediyeler toplayabiliyor.