03 / 05 / 2024

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ndeki restorasyon çalışmaları durdu!

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ndeki restorasyon çalışmaları durdu!

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ayhan: "Tarihi kararların alındığı binanın aslına uygun şekilde restore edilmesine başlanmıştı ancak şu anda iç konsept teşhir tanzim projelerinin beraber yürüyeceğinden çalışmalar durdu. " dedi.



Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarına, iç konsept teşhir tanzim projelerinin beraber yürütülmesi amacıyla ara verildiğini bildirdi.


İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ayhan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde incelemelerde bulundu.


TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sivas Valiliği arasında 10 Ocak 2011'de imzalanan protokolle Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilen müzedeki çalışmalar hakkında bilgi veren Ayhan, "Tarihi kararların alındığı binanın aslına uygun şekilde restore edilmesine başlanmıştı ancak şu anda çalışmalar durdu. Durma nedeni, ödenek yetersizliğinden ya da proje eksikliğinden değil, iç konsept teşhir tanzim projelerinin beraber yürüyeceğinden dolayıdır" ifadesini kullandı.


Milli Saraylar Bilim Kurulunun müzeyle ilgili hazırlanan son projeyi değerlendirerek onayladığı takdirde ihale sürecini tekrar başlatacaklarını aktaran Ayhan, şunları kaydetti:


"İş planlarımızda bir aksama oldu. Bu kurumumuzdan kaynaklanan bir gecikme değildir. Bunun sebebi, Milli Saraylar Bilim Kuruluna projemizin dört defa girip eksikliklerin tespit edilerek yeniden ele alınmasıdır. Burada yapılan çalışmalar, hassaslık gerektiren bir konudur çünkü burada bilimsel, tarihi bilgi gerektiren, hata kabul etmeyen noktalar var. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsündeki hocalarımıza en son gönderdiğimiz projeye uygunluk raporu verildi. Temmuz ayının başında kurul da gündeme aldı, inşallah, kurulun onayıyla ihale sürecini başlatacağız."


Bu tür restorasyonlarda zaman kavramı olmaması gerektiğini belirten Ayhan, "Bu çalışmada hata payını en aza indirgemek için en ince ayrıntıların düşünülmesi lazım. Bundan dolayı biraz daha dikkatli, biraz daha titiz davranmalıyız. Keşke dememek için ince eleyip sık dokumalıyız. Ciddi manada dikkatli çalışmalar yapıyoruz. Başta Meclis Başkanımız, Bakanımız, Valimiz ve milletvekillerimiz, bu işi ciddiyetle takip etmektedir" açıklamasında bulundu.


Çalışmalar kapsamında, Kurtuluş Savaşı yıllarını yansıtacak pek çok ögeye tarihi binada yer verileceğini aktaran Ayhan, ana temanın kongre günleri olacağını belirtti.


Sivas Kongresi'nin 95. yıl dönümü etkinliklerinde tarihi mekanın kullanılamayacağını ancak müzenin bahçesinde birtakım etkinlikler gerçekleştirileceğini kaydeden Ayhan, "İnşallah, 2015 yılı 4 Eylül'üne burayı yetiştireceğimize inanıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ev sahipliği yapan tarihi Kongre Müzesi, yeni görünümüyle en güzel şekilde tekrar hizmete açılacaktır" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön