06 / 11 / 2024

Atıl durumda olan arazilerin tarıma kazandırılması için soru önergesi verildi!

Atıl durumda olan arazilerin tarıma kazandırılması için soru önergesi verildi!

Ülkemizde ekim yapılmayan ve atıl durumda olan arazilerin tarıma kazandırılması meclis gündemine taşındı. CHP'li Tutdere, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...




CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, ülkemizde ekim yapılmayan ve atıl durumda olan arazilerin tarıma kazandırılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tutdere, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tutdere, ''Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ve talep ederim'' diye konuştu.

Tutdere, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Girdi maliyetlerinde art arda gelen zamlar çiftçilerimizin belini bükmekte, zor günler geçirmesine neden olmaktadır. Artan girdi maliyetleri sebebiyle çiftçilerimiz ürünlerini ekip biçemez hale gelmiş, tarlaya girmekten vazgeçmişlerdir. Üretimden vazgeçen çiftçi sayısı her geçen gün artmakta, ekim yapılan tarım arazisi sayısında azalma yaşanmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 4 milyon hektar araziye ekim yapılmamakta, tarım arazileri atıl bir durumda bekletilmektedir. Türkiye'deki atıl tarım arazileri düşünüldüğünde, ülkemiz tarımının geliştirilmesi yerine yurt dışından toprak kiralanması üzerine bir yanlış politika yürütülmektedir. Sudan ve Nijerya'da tarımsal faaliyetler için arazi kiralaması yapılmıştır. Kuraklığın hüküm sürdüğü, acil gıda yardımına muhtaç ülke durumundaki Nijerya'da 1 milyon hektarlık alanda tarımsal üretim projesi planlanmaktadır. Hayvancılıkta kullanılan kaba yemin iller arası transferi zor yapılırken ülkeler arası transferinin daha da zor bir durum olduğu açıkça ortadadır. Nijerya'nın ulaşım yollarının oldukça kötü bir durumda olduğu göz önüne alındığında gerçekleşmesi muhtemel transfer işleminin maliyeti oldukça fazla olacaktır.''

Atıl durumda olan arazilerin tarıma kazandırılması için soru önergesi verildi!

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin soruları:
1. Türkiye'de ekim yapılmayan ve atıl durumda olan 4 milyon hektarlık tarım arazisinin tarıma kazandırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu çalışmalar nelerdir? 
2. Boş ve atıl durumdaki tarım arazilerinin tarıma kazandırılması için bugüne kadar ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Yapılmışsa bu çalışmalar nelerdir? 
3. Boş ve atıl durumda olan tarım arazilerinin tarıma kazandırılması için uzun ve kısa vadeli program veya planlar yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu program veya planlar nelerdir? 
4. Sudan'da 99 yıllığına kiralanan 780 bin 500 hektarlık tarım arazisinin şu anki durumu nedir? Bu arazilerde ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? 
5. Sudan'da kiralanan 780 bin 500 hektarlık tarım arazisi üzerinde şu ana kadar herhangi bir tarımsal faaliyet yürütülmüş müdür? Yürütülmüşse bu tarımsal faaliyetler nelerdir? 
6. Sudan'da kiralanan tarım arazilerinde uzun vadeli olarak hangi tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi planlanmaktadır? 
7. Nijerya'da kiralanması planlanan 1 milyon hektarlık tarım arazisinde ne gibi tarımsal faaliyetlerin yapılması planlanmaktadır? 
8. Tarım topraklarının verimsiz ve kuraklığın hâkim olduğu bir ülkede neden tarımsal faaliyet yapılmak istenmektedir? 
9. Nijerya'da yapılması planlanan tarımsal faaliyetler için, kiralanması planlanan tarım arazilerinde Türk ziraat mühendisler inceleme yapmış mıdır? Fizibilite raporu hazırlamış mıdır? İnceleme yapılmışsa bunun sonuçları nelerdir? Fizibilite çalışması raporu varsa bu raporun sonuçları nelerdir? 
10. Yurt dışında kiralanan tarım arazilerinin seçimi neye göre yapılmaktadır? Araziler kiralanırken hangi plan ve program çerçevesinde hareket edilmektedir? 
11. Yurt dışında kiralanan tarım arazilerinde üretimi gerçekleştirilen gıda ve tarım maddelerinin Türkiye’ye nasıl taşınması planlanmaktadır? Bu planlar nelerdir? 
12. Yurt dışında kiralanan tarım arazilerinde üretimi gerçekleştirilen gida ve tarım maddelerinin Türkiye'ye ulaşımı konusunda maliyet hesabı yapılmış mıdır? Yapılmışsa ulaşım maliyeti ne olacaktır? 
13. Sudan ve Nijerya'da milyarlarca dolarlık yatırım yapılırken Adıyaman ilimizde bulunan tarım arazilerimizin yüzde 81'i sulanamamaktadır. Sudan ve Nijerya'ya yapılacak tarımsal yatırımlar yerine Adıyaman ilimize sulama  yatırımı yapılması ülke tarımımızın geliştirilmesi açısından daha isabetli bir yatırım değil midir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön