22 / 12 / 2024

Atıl spor tesisleri özelleştiriliyor!

Atıl spor tesisleri özelleştiriliyor!

Gençlik ve Spor Bakanlığı, incelemelerinde spor tesislerinin verimli kullanılmadığını tespit etti. Bakanlık, bazı spor alanlarını özelleştirmeye hazırlanırken Erzurum kayak bölgesi ilk sırada yer alıyor....




Türkiye, son birkaç yıldır uluslararası önemli spor organizasyonlarına başarıyla ev sahipliği yaptı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, incelemelerinde tesislerin verimli kullanılmadığını tespit etti. Bakanlık, bazı spor alanlarını özelleştirmeye hazırlanırken Erzurum kayak bölgesi ilk sırada yer alıyor.


Pekin Olimpiyatları’nın ardından başlatılan sporda tesisleşme hamlesi hızla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan, 213 tesisin açılışını yaptı. Ancak aralarında Erzurum, Mersin ve Trabzon'a inşa edilen komplekslerin de bulunduğu birçok tesis verimli kullanılamıyor. Bu sebeple bazı tesislerin özelleştirilmesine karar verildi. İlk olarak Erzurum Palandöken ve Mekanik kayak tesisleri özelleştirilme kapsamına alındı.


Bu uygulama sadece Erzurum’la sınırlı kalmayacak. 81 ilde toplam 789 proje, spor yapacakların hizmetine sunulacak. Spor Teşkilatı, federasyonların kullanımında bulunan bazı tesisleri de geri alacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2010 yılında Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılan  Ankara  Spor Salonu ile Voleybol Federasyonu’nun altyapının hizmetine verdiği Selim Sırrı Tarcan spor salonunu daha aktif kullanılır hale getirecek. Türk sporunun can damarı olarak gösterilen altyapı faaliyetleri de bu sayede yeniden hareketlenecek.


Amatör sporlara büyük destek veren müessese kulüplerinin altyapıları antrenman için tesis bulmakta zorlanıyor. Ankara’da Çankaya Belediyesi, Halkbank, Türk Telekom, Maliye, Milli Piyango gibi kulüplerin A takımları bile salon sıkıntısı yaşıyor. Bu kulüpler altyapı faaliyetleri için okulların spor salonlarını kiralıyor.


Her il ve ilçeye spor tesisi


Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın detaylı çalışması sonrasında 81 il ile birçok ilçeye 193 tesis yapımı devam ediyor. Tüm bu tesisler için bakanlık 1 milyar TL’nin üzerinde bütçe ayırmış durumda. Ayrıca her branşa ait 39 ilde 80 tesisin yapımı da tamamlanmak için gün sayıyor. Buz pateni sahasından, güreş kamp eğitim merkezlerine kadar tüm olimpik branşlar için Türk sporunun altyapısının güçlendirilmesi planlanıyor. Branşa özel spor tesisi yapılmasına karşın bazı il ve ilçelerde sporcu bulunamıyor. Okullar ne kadar teşvik edilse de yeterli spor eğiticisinin olmaması da tesisleri atıl bırakıyor.


MERSİN TESİSLERİ


Servet Tazegül Spor Salonu:2 lig takımı antrenman ve müsabakalarda kullanılıyor. Antrenman salonlarında eskrim ve satranç müsabakaları yapılıyor.


Bocce Spor Salonu:Amatör kulüpleri ve okullar faaliyette.


1000 seyircili salonu:Lig voleybol takımı ve okullar, çocuk oyunları konfederasyonu kullanıyor.


Yüzme havuzu:Her gün bir kulüple sözleşmeli. Halk kullanıyor.


Atış poligonu:1000 katılımlı havalı silah müsabakaları yapıldı, çevre illerden gelenler ve halk kullanıyor.


Jimnastik Spor Salonu:Kulüpler ve okullar kullanıyor.


Atletizm sahası:Kulüpler ve amatörler, okullar kullanıyor.


Tenis kompleksi:Olimpik merkez olarak planlanıyor, kortlar sivillere, okullara ve kulüpler hizmet veriyor.


TRABZON TESİSLERİ


Hayri Gür Spor Salonu:Birinci lig basketbol müsabakaları, altyapı antrenmanları ve minik, gençler kullanıyor.


Yomra Jimnastik Spor Salonu: 12 adet branşa hizmet ediyor. Karate, tekwando, kick boks, boks, wushu, 2 lig, 3 lig okul hentbol müsabakaları, jimnastik, aerobik, step, badminton müsabaka  için projelendirilmiş.


Yüzme havuzu:Kulüpler, sivil halk ve okullar kullanıyor.


Tenis kompleksi:Olimpik proje kapsamında yabancı hoca çalışma yaptırıyor.  halka açık


Atletizm stadı:Halka açık, antrenman ve müsabakalar yapılıyor.


SAMSUN TESİSLERİ


7500 kişilik spor salonu:Basketbol, hentbol, voleybol lig müsabakaları ve antrenmanları yapılıyor.


Antrenman salonu:Güreş, voleybol, basketbol, judo, badminton okul ve kulüplerine hizmet veriyor.


2000 seyircili salon: Basketbol, voleybol, taekwondo, boks, judo, masa tenisi, halter, eskrim, atıcılık, kick boks, maitay, wushu branşları var.


Bülent Karadaş/Zaman


Geri Dön