02 / 05 / 2024

Atiye bırakılan davanın yenilenmesi!

Atiye bırakılan davanın yenilenmesi!

Atiye bırakmak, davayı herhangi bir sonuca bağlanmadan terk etmek anlamına geliyor. Peki bu şekilde belli koşullarda dosyanın ileride yine açılabiliyor mu? Atiye bırakılan davanın yenilenmesi nasıl söz konusu olur?



Atiye bırakılan davanın yenilenmesi!

Atiye bırakmak, davayı herhangi bir sonuca bağlanmadan terk etmek anlamına geliyor. Bu şekilde belli koşullarda dosyanın ileride yine açılabiliyor. 


Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince, atiye bırakılan dava  3 ay içinde yenilenebiliyor. Böylece söz konusu dava müracaata kaldığı tarihten itibaren bir ay içinde harç ödemeksizin yenileyebiliyor.


Ancak dava atiye bırakıldığında, Mahkeme HUMK 409 hükmü gereği davanızı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış sayılıyor.


"İtiraz hakkından feragat

MADDE 409- (1) Tarafların aksini kararlaştırabilecekleri bir hükme veya tahkim sözleşmesine uyulmaz ise ilgili taraf bu aykırılığa itiraz edebilir. İlgili taraf, aykırılığı öğrendiği tarihten itibaren iki hafta veya hakemlerin bu konuda kararlaştırdıkları süre içinde itiraz etmeden tahkime devam ederse, itiraz hakkından feragat etmiş sayılır."


Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması


MADDE 150-

(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.


(5) İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.


(6) İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi hâlde dava açılmamış sayılır.


(7) Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır.



Avukatlık ücret tarifesi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön