17 / 05 / 2024

davayı atiye terk etmek

davayı atiye terk etmek

Atiye bırakmak, davayı herhangi bir sonuca bağlanmadan terk etmek anlamına geliyor. Peki bu şekilde belli koşullarda dosyanın ileride yine açılabiliyor mu? Atiye bırakılan davanın yenilenmesi nasıl söz konusu olur?

ABD'deki terk edilmiş evler 1 dolara satılacak!

ABD'nin Maryland eyaletinin en kalabalık kenti Baltimore'daki terk edilmiş evler tanesi 1 dolardan satılacak. Bazı belediye meclis üyelerinin tepkisine neden olan söz konusu bu proje, suç oranlarının yüksek olduğu ve boş konut fazlası olan mahalleleri canlandırmayı hedefliyor.

Bu villalar 28 yıldır kaderine terk edildi! Gizemli villaların sırrı ne?

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde 28 yıldır kaderine terk edilen 31 lüks villa kaderine terk edildi. Peki bu villaların sırrı ne? 

Ruslar Antalya'yı terk ediyor! Konut fiyatları ve kiralar yüzde 25 geriledi!

Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası bu iki ülkeden yoğun göç alan Antalya'da yabancı nüfusu son zamanlarda azalmaya başladı. Rusların, konut ve kira bedellerindeki yüksek artıştan dolayı Antalya'yı terk etmesiyle konut ve kiralarda yüzde 25 düşüş meydana geldi.

Son dakika: Gayrimenkul devininin kurucusu polis gözetimine alındı! Milyarder işadamı lokasyonunu terk edemeyecek

Gayrimenkul devinin kurucusu Vergrande'nin kurucusu milyarder Hui Ka Yan son dakika gelen habere göre polis gözetimine alındı. Milyarder işadamı bulunduğu lokasyonunu terk edemeyecek. İşte detaylar...

Eminönü, Karaköy, Beşiktaş ve Kadıköy... İstanbul'da terk edilmiş binalar tehlike sinyalleri veriyor!

İstanbul'da genellikle Eminönü, Karaköy, Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi yerlerde bulunan terk edilmiş, kullanılmayan binalar İstanbul için tehlike siyalleri veriyor.

İstanbul'da deprem göçü: Megakenti terk edenlerin sayısı 20 yılın zirvesinde! 

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle yaşanan büyük yıkımın ardından yeniden 1999 depremini hatırlayan ve beklenen büyük deprem korkusu tetiklenen İstanbullu, kenti terk etmeye başladı. 

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor. Peki, yola terk yapmadan ruhsat verilir mi? Tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk nedir? İşte detaylar…

Türkiye’de binlerce dönüm verimli toprak kaderine terk edilirken iktidar yurt dışında toprak kiralamaya devam ediyor

Türkiye’de binlerce dönüm tarım arazisi kaderine terk edilirken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Venezüella’da arsa kiralamak için Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştü. Tarım Bakanlığı, Latin Amerika ve Afrika’da 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmelere başlamıştı.

Karantina için inşa edilen tesisler kaderine terk edildi!

Karantina zamanlarında kullanılması için 49 bin metrekarelik alana inşa edilen Arsus'taki Pirinçlik 20 yıldır kullanılmadı. Söz konusu tesisler çürümeye terk edildi.

Samsun'da 40 milyon liralık müze kaderine terk edildi!

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan ancak ekonomik nedenlerden dolayı inşaatı duran Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi kaderine terk edildi. 

Ankara Duatepe Devlet Hastanesi'nin eski binası kaderine terk edildi!

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Duatepe Devlet Hastanesi 2017 yılında boşaltılarak yeni binasına taşınmıştı. Boşaltılan binalar ise hiç bir amaçla kullanılmayarak kaderine terk edildi. 

Samsun Bafra Bölge Hastanesi inşaatı çürümeye terk edildi!

Samsun’un Bafra ilçesinde 1997'de yöre halkının bağışlarıyla kaba inşaatı yapılan Bafra Bölge Hastanesi çürümeye terk edildi.

Bayraklı sakinleri evlerini terk ediyor!

İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde çok sayıda bina yıkıldı. Binaların en çok hasar gördüğü Bayraklı ilçesinde evleri hasar görmeyen vatandaşlar da evlerini terk etti.

davayı atiye terk etmek Haberi

davayı atiye terk etmek

Atiye bırakılan davanın yenilenmesi!

Atiye bırakmak, davayı herhangi bir sonuca bağlanmadan terk etmek anlamına geliyor. Bu şekilde belli koşullarda dosyanın ileride yine açılabiliyor. 


Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince, atiye bırakılan dava  3 ay içinde yenilenebiliyor. Böylece söz konusu dava müracaata kaldığı tarihten itibaren bir ay içinde harç ödemeksizin yenileyebiliyor.


Ancak dava atiye bırakıldığında, Mahkeme HUMK 409 hükmü gereği davanızı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış sayılıyor.


"İtiraz hakkından feragat

MADDE 409- (1) Tarafların aksini kararlaştırabilecekleri bir hükme veya tahkim sözleşmesine uyulmaz ise ilgili taraf bu aykırılığa itiraz edebilir. İlgili taraf, aykırılığı öğrendiği tarihten itibaren iki hafta veya hakemlerin bu konuda kararlaştırdıkları süre içinde itiraz etmeden tahkime devam ederse, itiraz hakkından feragat etmiş sayılır."


Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması


MADDE 150-

(4) Dosyası...