23 / 11 / 2024

Nadasa bırakılan araziler biyoyakıt için ekilecek!

Nadasa bırakılan araziler biyoyakıt için ekilecek!

Enerji v e Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında, Bitkisel Yağ ve Biyoyakıt İhtiyacının Karşılanması için protokol imzalandı. Buna göre nadasa bırakılan alanlarda yağ bitkisi yetiştirilmesi teşvik edilecek...




Enerji v e Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında, Bitkisel Yağ ve Biyoyakıt İhtiyacının Karşılanması için protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de nadasa bırakılan alanlarda yağ bitkisi yetiştirilmesinin teşvik edileceğini söyledi. Yetiştirilen yağ bitkisinin alım garantisi olacağını ve kilogram başına 50 kuruş destekleneceğini bildiren Eker, “Destekleri kendi bütçemizle karşılayacağız.” dedi. 


Bakan Eker, Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek, bu yakıtlarla alakalı farklı taleplerin olduğunu belirtti. Mevcut alanlarda 3,3 milyon ton yağlı bitki üretildiğini ifade eden Eker, 'nadas yapılan bölgelerde yağlı tohum nasıl yetiştirilir?' konusunu araştırdıklarını kaydetti. Bu çerçevede aspir bitkisinin yağlı tohumlu bitki ve çekirdeklerinin yağ ihtiva ettiğini saptadıklarını aktaran Eker, bunun tohumlarının geliştirilmesi çalışmasının yapıldığını kaydetti ve “Bitki, destekleme kapsamına alındı. Ama alınmasına rağmen, üretici ‘nereye satacağımız’ sorusunu sorduğundan dolayı, arzu ettiğimiz olmadı.” dedi. Nadas alanlarının toplamının 5 milyon hektar olduğunu ve bu arazinin 1 yıl dinlendirildiğini ifade eden Bakan Eker, şöyle devam etti: 


“Bu arazide öncelikli olmak üzere aspir bitkisini ekersek, hem bu tohumu yetiştiririz. Bu coğrafya ve yapımıza da uygn. 45 bin hektar arazide aspir yetiştiriyoruz. Enerji Bakanlığı ile yapılan protokolle bu alanı artırıp bitkiyi nasıl elde ederiz, buna bakıyoruz. Sözleşmeler üretimi uygular ve ilave destek verdiğimiz takdirde, ihtiyaç hissettiğimiz aspirin üretimini arttırırız. Türkiye, artan talebin karşılanması için içerideki arzın önemli bir kısmını (1,4 milyon ton) ithal ediyoruz. Biz, bunun ne kadarı içeriden elde edersek bu bizim karımız olacak. Burada imzalayacağımız protokolün esası aspir bitkisinin sözleşmeli olarak ithal edilmesi.” 


Bu bitkiye bakanlığın en yüksek düzeyde destek verdiğinden bahseden Eker, rakamı kilo başına 50 kuruş olarak açıkladı. Eker, “Sözleşmeli üretim dahilinde, biz ona ayrıca dekor başına ilave ile sözleşme kapsamına alıyoruz. Sözleşme ile üretici nereye satacağını bilecek. Biz bunun üretimini ne kadar arttırırsa, cari açığın azaltılmasında rol olacak. Ekonomik açıdan önemli bir kaynak. Ayrıca nadasta, değerlendireceğiz. İklimimizde uygun.” diye konuştu. 


YILDIZ: HAYIRLI BİR İŞİN BAŞINDAYIZ 


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da hayırlı bir işin başında olduklarını vurguladı. Bu protokolün enerji ve tarım sektörüne hayır getireceğine inandığını belirten Yıldız, şunları söyledi: 


“Türkiye’nin enerjisinde ithal kaynakların azaltılmasında önemli rol olacaktır. Bu, akaryakıt ve biyoyakıtlarla ilgili yerli kaynakların kullanılmasının çabasıdır. 50’den fazla dağıtım şirketimiz var. Kamu şirketleri alım garantisini ortaya koydu. Üretilen ürünün alım garantisi veriliyor. Çiftçilerimizi bunu ekebilirler. Ürettikleri her ürünü alma garantisi veriyorlar. Çevre kirliliğine daha uygun, dışa bağımlılığımızı azaltılması açısından önemli bir çalışma yapıyoruz.” 


“DESTEKLERİ KENDİ BÜTÇEMİZLE KARŞILIYORUZ”


Konuşmaların ardından gazetecilerin soruları cevaplandı. Bir gazetecinin 'Aspir ekimleri için bütçe ayrıldı mı?' sorusuna Bakan Eker, şöyle cevap verdi: 


"2013 yılında 45 bin 500 hektarda aspir ekildi. Bu sözleşmeli üretimle birlikte 100 bin alan çıkmasını ön görüyoruz. 2017 yılında 500 bin hektera çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu aslında ortaya çıkması beklenen gelişme. Bu nispeten bazı bölgeler için yeni bir bitki. Bu hububat ekilen her yerde nadas alanlarının ekilebilir. 2013’te kendi bütçemizde karşılayabiliriz. 2014 için hazırlıklarımız var. Öngördüklerimizi kendi bütçemizle karşılayabiliriz." 


YILDIZ: BİYOYAKITIN ALINMASI ZORUNLU KILINDI 


Bakan Yıldız da biyodizelde oran ile ilgili soruya, EPDK'nın 2009 yılında yayınladığı tebliği işaret ederek şöyle cevap verdi: 


"Biyoyakıtın yıllara sari alınması zorunlu kılındı. Fiili durum uygun olmadı. Ne üretiliyorsa, bu oranlara karşılık geliyorsa onu yapalım. Yüzde bir 160 bin ton biyodizel yapar. 500 bin ton aspir yapar. Yüzde birin onda birler seviyesindeyiz, şimdi. O yüzden gelişmiş ülkelerde yüzde 50’lilere kadar ithalatını engelleyen yapılar oluşturuyor. Burada üretilecek her bir biyoyakıtın gerek ev yakıtı gerek piyasa yakıtı ile ilgili katkısı olacaklardır.” diye cevap verdi. 


Sonuç Haber


Geri Dön