27 / 04 / 2024

Avcılar, Bahçelievler ve Pendik’teki imar planları İBB Meclisi'nde onaylandı! Neler değişti?

Avcılar, Bahçelievler ve Pendik’teki imar planları İBB Meclisi'nde onaylandı! Neler değişti?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu veto ederek tekrar değerlendirilmek üzere İBB Meclisi’ne yolladığı Avcılar, Bahçelievler ve Pendik’teki imar planları, çoğunluktaki AKP-MHP grubunun oyları ile aynen onaylandı. İBB Meclisi’ndeki çoğunluk veto kararlarına karşı ısrarcı oldu. 



İBB Meclisi'nin kasım ayı oturumlarının son birleşiminde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun veto kararları yeniden oylamaya sunuldu. 

İBB Altyapı Projeler Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı Avcılar Kavşağı Marmara Caddesi ve Avcılar Metrobüs İstasyonu Düzenleme Projesi çerçevesinde afet eğitim merkezi, kütüphane, zeminaltı otopark, kafeterya gibi tesislerin yapılabilmesi amacıyla hazırlanan imar planı değişikliği teklifine geçen aylardaki oturumlar sırasında çoğunluktaki AKP-MHP grubu karşı çıkmıştı. 

Reddedilen plan değişikliği ile ilgili Meclis kararı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilerek yeniden görüşülmek amacıyla yollandı. Çoğunluktaki AKP-MHP grubu İmamoğlu'nun veto kararına direnerek imar planı değişikliğini bir defa daha kabul etmedi.

Avcılar, Bahçelievler ve Pendik’teki imar planları İBB Meclisi nde onaylandı! Neler değişti?

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Bahçelievler'de mahkemenin iptal etmesi sebebiyle plansız kalan yaklaşık bin 700 metrekarelik arazi için hazırlanan plan değişikliği de Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilmişti. Arsaya ticaret, konut, park, yeşil alan, yol fonksiyonları tanınmıştı. 

Plana "ana arterin otopark ihtiyacının karşılanması için otoparka yönelik yapılacak ilave 1 bodrum kat, İBB kullanımına bila bedel tahsis edilecektir. Tahsis işlemi tamamlanmadan yapı kullanım izin belgesi düzenlenemez" notu eklenmişti. 

Fakat çoğunluktaki AKP-MHP grubu, plandaki “park ve yeşil alan” fonksiyonun iptal edip ticaret+konut alanına dahil etti ve İBB'ye verilecek bir kat otoparkın tahsisi ile ilgili notu iptal edilmişti. Ekrem İmamoğlu'nun  veto kararına rağmen, mecliste çoğunluk olan Cumhur İttifakı kararında ısrarcı oldu. 

CHP'li Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman konuya ilişkin açıklamasında, "1 metrekare yeşil alanın bulunmadığı bir alan. Önceki dönemde deprem riski sebebiyle üzerindeki bina yıkıldı. 10 senedir otopark olarak kullanılıyor. 10 sene önce yeşil alan olarak ayrılan özel mülkiyet bugün, AKP tarafından iptal edilerek konut ve ticaret alanı yapıldı" ifadelerine yer verdi. 

Avcılar, Bahçelievler ve Pendik’teki imar planları İBB Meclisi nde onaylandı! Neler değişti?

İmar Komisyonu Başkanı Adnan Zeki Bostancı ise konuyla ilgili olarak "Geçmişte imarı olan 8 kat bina olan kamuya terklerini gerçekleştirmiş bir parsel. Ardından riskli yapı ilan edilip yıkılmış. Çevredeki otopark ihtiyacı için bir bölümü otopark ve yeşil alan olmuş. Sahibi mahkemeye başvurmuş plan iptal edildi. 2014-2019 arasında vatandaşın yeri kamu tarafından işgal edilmiş ve vatandaş mağdur edilmiş. CHP döneminde de kamulaştırma yapılmamış. Bu parselin kendisinin olduğunu düşünsün bir an" ifadelerine yer verdi ve vatandaşın hakkının verilmediğine, 10 yıldır kamulaştırılamadığına, şimdi ise verildiğine dikkat çekti. 

Pendik'te Yenişehir ve Çamlık mahallelerinde yaklaşık 162 bin metrekarelik alanda ticaret alanlarına tanınan yapılaşma hakkının yüzde 20'sinin konut olarak kullanılabileceği ile ilgili Pendik Belediyesi kararı İBB Meclisi'ne onaya yollanmıştı. 

Yüzde 20'lik konut oranı AKP-MHP grubu tarafından yüzde 55'e yükseltilmişti. Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilen bu karara da AKP-MHP grubu direndi ve kararın aynen onaylandı. 

Çalışana maaş şoku: Şirketlerin yüzde 59'u 2024'te bir kez zam yapacak! 

Başakşehir Şahintepe Mahallesi sakinleri seslerini duyurabilmek için Meclis'e gitti! Rantsal dönüşüm istemiyoruz!

Mortgage ödemesi devam eden ev satılabilir mi?


Geri Dön