AVM'lerde ciro ve kira kavgası büyüyor: Kira uyarlama davalarında rayiç yüzde 10-15 daha düşük kalıyor!
BMD’nin AVM’lerdeki haksız uygulama iddialarına cevap veren ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve AYD Başkanı Nuri Şapkacı, "Biz onların cirolarını denetlettiremiyoruz. O zaman ciro kaçıranlar belirlendiğinde bize fesih hakkı verilsin” dedi ve AVM'lerde kira uyarlama davalarına da değindi.
ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel ile ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) yönetim kurulu ve markaların ‘AVM’lerde fahiş kira artışları, aidatlarda suistimal ve uyarlama davalarında hile’ gibi pek çok iddiasına yanıt verdi.
Ekonomimcom'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; Semet Yolaç Canlıel, şeffaf olduklarına dikkat çekti ve genelleme yapmanın doğru olmadığını dile getirdi. Alışveriş merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı da olan Nuri Şapkacı da "Biz onların beyan ettikleri ciroları bakanlığa denetlettiremiyoruz. Bakanlığın mevzuatında böyle bir şey yok. Yanlış ciro beyan edenleri biz ne yapacağız? Onlar bizi denetlettirebiliyor. Cirolarını kaçıran insanlar kamudan da bir şeyler kaçırıyorlar" dedi ve ciro kaçıranlar belirlendiğinde kendilerine fesih hakkı verilmesini söyledi.
PERAKENDECİLERDEN CİROLARINI DOĞRU BEYAN ETMEYENLER VAR
AYD Başkanı Şapkacı, ortak alanlar ile ilgili Ticaret Bakanlığı’nın mevzuat hazırladığına dikkat çekti ve "Her yıl tüm yatırımcılar tescilli kamu denetçisi tarafından denetlenmek zorunda. Ben denetleniyorum, bütün ayrıntıların yazıldığı raporları da zamanında tüm perakendecilere yolluyorum. Eğer bunu yapmayan herhangi bir yatırımcı varsa bakanlık ceza ne ise kessin. AVM’lerde ortak alan giderlerinde metrekare başına 50 lira suistimal yapılıyor dediler. Bunu nasıl belirlemişler? Tüm kurumları suçlamış durumdalar. Şimdi ben de ‘tüm perakendeciler cirolarını doğru beyan etmiyor’ desem doğru olur mu? Olmaz ancak beyan etmeyenler mevcut. Burada bir tek biz değil kamu da kaybediyor. Maalesef bakanlığın mevzuatında bu tarz durumlar için denetim mekanizması bulunmuyor. Biz ne yapalım" açıklamasında bulundu.
Yatırımcının ortak alan masraflarının yüzde 40’ını kendi cebinden ödediğine dikkat çeken Şapkacı, “Yüzde 70’ini ödeyen bile var" dedi.
GEÇİCİ KİRACI AYRINTISI
AYD Başkanı Şapkacı, uuyarlama davası konusunda hileli uygulama iddiasına da yanıt verdi ve perakendeciler AVM’ye girdiklerinde genelde ortalama 5 senelik sözleşme yapıldığını, son zamanlarda TÜFE’deki artışının nerelerde kaldığının açık olduğunu ve rayiçlerin yukarı çıktığını ancak yatırımcıların artışlarını yapamadığını belirtti.
Şapkacı, söz konusu açıklamasında "Yatırımcılar da ‘çok düşük kaldı, ben bu kirayı istiyorum’ diyor. Bunu kiracı ödemek zorunda mı, hayır değil. Hakim yatırımcıdan da kiracıdan da uygulama örnekleri talep ediyor. Kendisi de başka AVM’lerden bilgi istiyor. Hakim bu şekilde genele bakıyor ve rayici de yüzde 10-15 daha düşük belirliyor. Biz perakendecilerin yüzde 90’ı ile anlaşıyoruz. Onlar bizim iş ortaklarımız. Ancak rasyonel olarak oturmayan, irrasyonel davrananlar da bizim geçici kiracılarımız. Bizim 2 bin 500 kontratımız bulunuyor fakat mahkemeleştiğimiz sadece 2-3 insan var" şeklinde konuştu.
Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz! Konut fiyatları uçtu, arsaya rağbet arttı: 14 bin kişi, 750 futbol sahasına denk arsa aldı! |