26 / 06 / 2024

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

AFAD’ın depremzedelere kira yardımını kesmesine Hataylı depremzedelerden tepki geldi. Depremzedeler "Asgari ücretle nasıl kira ödeyeceğiz? Ya konutu boşaltacağız ya da aile ile ev birleştireceğiz" dedi. İşte ayrıntılar...




Depremzedelerin biriken problemlerine bir de kira yardımının kesilmesi eklendi. AFAD’ın kira yardımının haziran sonunda kesileceğini açıklaması depremzedelerden tepki gördü. 

Depremde evleri yıkılan, orta veya ağır hasar alan kiracılara yatırılan 5 bin TL'lik kira yardımının kesilmesinin anlaşılır bir tarafının olmadığını söyleyen Hataylı depremzedeler, "Burada hiçbir şey normalleşmedi. Barınma sorunumuz devam ederken neye istinaden bu destek kesildi? En başından beri yanımızda olmayan devlet sorunlarımıza sorun eklemeyi sürdürüyor" diye konuştu. 

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre; Defne’de kira yardımı kesilen bir depremzede, konuya ilişkin "Önce evler teslim edilene kadar kira ödeneği olacağı söylendi. Yeni yıla girerken müjde olarak bir yıl daha kira ödeneği vereceklerini duyurdular. Ama altıncı ayda ‘bu son’ diye mesajlar attı AFAD. Hatay’da insanlar hâlâ sokak aralarında, parklarda çadırlarda, konteyner kentlerde yaşamak zorunda" ifadelerini kullandı ve "Buradaki insanların gelir kaynakları yokken kira yardımının kesilmesi nasıl anlaşılabilir?" sorusunu yöneltti. 

Hâlâ sağlık, eğitim, temiz su ve barınma gibi temel ihtiyaçlara dahi erişemediklerine dikkat çeken depremzede “Kira desteği ile zaten bir konut kiralayabilmek mümkün değil. Bu küçücük miktarın bile fazla görülüp kesilmesi bizlerin ne kadar önemsenmediğini bir defa daha gösterdi” diye konuştu. 

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

ÜCRETSİZ KONUT HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Defne’de yaşayan depremzede Hülya Kavuk ise rezerv alan, barınma hakkı sorunlarının devam ettiğini dile getirdi ve "Bir sinek ilaçlaması bile olmuyor. Sağlık konusunda ciddi sorunlar bulunuyor. İşsizlik zaten ortada. Bizler bunlarla mücadele ederken bir de verdikleri kira desteğini çekiyorlar" ifadelerini kullandı. 

Mücadele dışında yapılacak bir şeyin olmadığına vurgu yapan depremzede, "Bunlara karşı ortak bir mücadele örmek dışında yapabileceğimiz bir şey bulunmuyor. Bugüne kadar dayanışma ile ayakta durduk. Bugünden sonra devletin bizi görmesini sağlayacak ortak bir mücadele sürdüreceğiz. Deprem vergilerinin hesabını soracağız. Ücretsiz konut hakkımız için mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

HANGİ KONUT, KİME VERİLDİ?

Arsuz’da yaşayan ve orta hasarlı konutu  için aldığı kira desteğinin kesildiğini belirten bir depremzede de “Devletin birinci görevi insanların barınma hakkınının korunması. Verilmiş söze uymamak nedir? Bizim kalacak yerimiz yok, yüzde 70’i yok olmuş bir kentten bahsediyoruz. Barınma hakkımızın elinden alındığını düşünüyorum” açıklamasında bulundu. 

Oturduğu yerde 15 bin liradan daha ucuz kiralık konut olmadığına dikkat çeken depremzede “Mesajda da bir lütuf gibi yazmışlar: Kesecektik ama hadi 3 ay daha uzattık… Hani, hangi konut, kime teslim edildi? Tamamlanmış bir ev bulunmuyor" dedi. 

Konteyner kentlerdeki durumun da içler acısı olduğuna vurgu yapan depremzede “Şu an oturduğum evin kirası 10 bin lira. Bundan sonra ne yapacağım bilmiyorum. Antakya’da yaşıyordum, Arsuz’da konut bulabildiğim için buraya yerleştim. Konut bulabildiğim için şanslıyım. Kira yardımıyla kiramı ödüyordum, Şimdi asgari ücretle ne yapabileceksin? Giderlerini karşılamakta zorluk çeken birinin evde barınması bile lüks haline geliyor” şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi. 

Ya evi boşaltacağını ya da aile yanına gitmek zorunda kalacağının altını çizen depremzede “Depremin ilk zamanlarda sağlam evlere sığınıp 6-7 aile iç içe kalıyorduk. Şimdi olacak şey de bu. Çünkü konteyner kentlerde yaşamın şartlarını hepimiz biliyoruz. 1 buçuk yıl geçti bu sorunlar çözülmediği gibi ev teslimi de yok. Bunu neye istinaden kesiyorlar?​”  dedi. 

Kıbrıs'ta emlak krizi kapıda!

Konut fiyatları uçtu, arsaya rağbet arttı: 14 bin kişi, 750 futbol sahasına denk arsa aldı!

Emekli zammı için masaya eşitleme formülü geldi, yeni rakam ayyuka çıktı ! 10 bin TL maaş alan emekliler şimdi bakın!


Geri Dön