28 / 04 / 2024

AVM'lerde kuru sabitleme veya kira indirimi masada!

AVM'lerde kuru sabitleme veya kira indirimi masada!

Dövizdeki yükselişin ardından AVM'lerde mağazası bulunan perakendeciler kira sorunu yaşıyor. Firmalar AVM'lerden kuru sabitlemesini ya da kira indirimine gidilmesini istiyor. Orta yol bulmak için görüşmeler sürüyor




 Dövizdeki yükselişin ardından AVM'lerde mağazası bulunan perakendeciler kira sorunu yaşıyor. Firmalar AVM'lerden kuru sabitlemesini ya da kira indirimine gidilmesini istiyor. Orta yol bulmak için görüşmeler sürüyor Döviz kurundaki artış, dolar veya euro ile kira ödeyenleri zor duruma soktu. Perakende firmaları, dolarla kira ödedikleri alışveriş merkezlerinin yetkilileriyle konuşarak bu duruma çözüm arıyor. Kolaylık sağlanmalı Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkam Ahmet Coşkun, doların yükselmesi nedeniyle ciro-kira dengesinde sıkıntıya düştükleri mağazalarının bulunduğun AVMlerin yetkililerine durumu ilettiklerini, olumlu dönüş aldıklarım söyledi. Coşkun, "BazıAVM'ler kuru sabitliyor bazısı da kirada indirime gidiyor. 

Herkes birbirine yardıma olmaya çalışıyor. Kolaylık sağlamayanların oram yüzde l'i geçmez. Onlardan da ayrılıyoruz zaten" dedi. 

Yatırımcı da sıkıntıda Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkam Hakan Kodal ise kurdaki hareketliliğin kısa vadede sıkıntıya neden olduğunu ancak uzun vadede bir problem yaşanmayacağını söyledi. Kısa vadeli dalgalanmaların herkesi etkilediğini belirten Kodal, "AVM yatırımları da dövizle borçlanarak yapılıyor. Büyük yatırımlar bunlar. Yaklaşık yüzde 50-60'ı krediyle ödeniyor. Yani işin bu tarafında da sıkıntı yaşanıyor. AVM yatırımcıları da bankalara kuru sabitleyelim diyemiyor" yorumunu yaptı. 

Orta yol bulunmalı Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Demeği (AMPD) Başkam Mehmet Nane, perakendecilerle görüşülüp firma yapısına uygun uygulamalann hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. AVM'lerin de dövizle kredi borcu olduğunu hatırlatan Nane şunlan anlattı: "Bunlan ödemek için gelire ihtiyaç var. AVM'lerdeki perakendeciler batarsa, yatırımcılar o kredileri ödeyecek kaynak bulamayacaklar. 1 her zaman O'dan iyidir. O yüzden bir orta yol bulunmalı." Yeni açılan etkilenir AVM'lerin kuru sabitlemek yerine sıkıntıda olan firmalara kira indirimi yapmasının daha doğru olacağını savunan Hakan Kodal şöyle konuştu: Farklı uygulamalar olacaktır. AVM'nin kâr marjı iyiyse hiçbir değişikliğe gerek kalmayabilir de. Diğer taraftan baktığımızda kurlar enflasyonun hep altında arttı. O yüzden oturmuş olan AVM'lerde kurların geldiği seviye ciro artışlarının çok ciddi altında. Bu nedenle de kurdaki artış yeni açılan daha oturmamış AVM'leri çok etkiler. Karşılıklı iyi niyet ve destekle bugünleri aşabiliriz." 


Bugün


Geri Dön