16 / 05 / 2024

Avni Başman İlköğretim Okulunun arsası Mahmud Hüdayi Vakfı'na verildi!

Avni Başman İlköğretim Okulunun arsası Mahmud Hüdayi Vakfı'na verildi!

İstanbul Üsküdar’da bulunan Avni Başman İlköğretim Okulu 2011 yılında olası İstanbul depreminde hasar göreceği için yıkıldı. Okul, Üsküdar eski Milli Eğitim Müdürlüğü binasına taşındı.



İstanbul Üsküdar’da bulunan Avni Başman İlköğretim Okulu 2011 yılında olası İstanbul depreminde hasar göreceği için yıkıldı. Okul, Üsküdar eski Milli Eğitim Müdürlüğü binasına taşındı. Vakıflara ait okul arazisinin boş kalmasının ardından, arazinin hemen yanındaki Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, arazinin ilköğretim alanından çıkartılarak ‘dini tesis + sosyo-kültürel tesis alanı’ olması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. İBB Meclisi yaklaşık 8 bin 900 metrekarelik arazi için 18 Temmuz’da karar verdi. CHP’li meslis üyelerinin muhalif olduğu kararda, imar planındaki ‘ilköğretim tesisi’ olarak görünen durum değiştirildi ve söz konusu arazi ‘dini tesis + sosyo-kültürel tesis alanı’ ilan edildi.


Yeni alan karşılığı


İmar değişikliği yapılırken, raportör tarafından hazırlanan bir görüş dikkat çekti. Bu görüşte, 2012 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı tarafından yazılan bir yazıya yer verildi. Söz konusu yazıda “Üsküdar ilçesi, Avni Başman İlköğretim Okulu’nun hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması ve üzerine ihtiyacı karşılayabilecek bir ilköğretim okulu yapılması kaydıyla..” ifadesi yer alıyordu. Arazinin bu şartlarda Aziz Mahmud Hüdayi Camii ve Külliyesi’nin kullanıma bırakılmasına uygun görüldüğü belirtildi.


Şartlar yerine getirilmedi


Ancak, 7 Ekim 2013 tarihli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısında mevcut okulun aynı bölgede eğitim ve öğretim hizmetine devam ettiği, yerine eşdeğer bir alanın plan bölgesinde ayrılmadığının görüldüğü kaydedildi. Buna ilave olarak da yeni okul ve yeni bina yapım şartının yerine getirilmediği ifade edilerek, teklif plan tadilatının uygun olmadığı belirtildi. 


Eski binaya taşındı


Avni Başman İlköğretim Okulu, 1970 yılında ilkokul olarak hizmete açıldı. Eski Milli Eğitim bakanlarından Avni Başman’ın adı verilen okul, açılış yıllarında yalnızca ilkokul olarak hizmet gördü. 1991-1992 yılında da Avni Başman İlköğretim Okuluna dönüştürüldü. 2011 yılında da eski Üsküdar Milli Eğitim Müdürlüğü binasına taşındı.


Vatan 


Geri Dön