28 / 12 / 2024

Avrasya Tüneli'nde ilk ışık göründü!

Avrasya Tüneli'nde ilk ışık göründü!

Avrasya Tüneli deniz altı kazı çalışmaları tamamlandı. Boğazın altındaki dev köstebek makinası 490 gün sonra Avrupa yakasına geldi. İlk ışık törenine Başbakan Davutoğlu da katıldı.



Avrasya Geçişi Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmaları tamamlandı. Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı'nın altında, 3 bin 344 metrelik güzergahı kazarak ilerleyen Tünel Açma Makinesi (TBM ) ile iki kıta, deniz tabanı altını 490 günde birleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 19 Nisan 2014'te Asya yakasında başlayan kazı çalışmaları, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'in katılımıyla düzenlenen törenle Avrupa yakasında sonlandırıldı.


100 DAKİKA 15'E İNECEK

Proje için özel olarak geliştirilen TBM, deniz tabanının altında günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik kazı çalışmasını bitirdi. Klasik madencilik yöntemi ile açılan karayolu tünellerinin de tamamlandığı proje kapsamında yol ve sanat yapı çalışmaları sürüyor. Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan "Avrasya Geçişi" ile, İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.


TARİHE MÜHÜR VURUYORUZ

Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı, deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nin Çatladıkapı'daki Avrupa Şantiyesi'nde kazı işleminin tamamlanmasına tanıklık etti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli ile iki kıtanın deniz altından bir kez daha birleştiğini vurgulayarak, “Bizler Asya ve Avrupa'yı birleştiren derin bir geçmişin temsilcileri olarak tarihe mühür vuruyoruz" dedi.


Tarihi bir ana tanıklık ettiğini söyleyen Davutoğlu, “Atalarımız karadan gemileri yürüttüğünde torunlarının da bu şehre hizmet için iki kıtayı yerin altından birleştireceğine inandığına eminim. Hepimiz için, İstanbullular için bütün Asyalılar ve Avrupalıları için tarihi bir gün. Marmaray'dan sonra Avrasya tüneli ile de iki kıtayı bir kez daha birleştiriyoruz" diye konuştu.


Duvarlarına Türk çinisi

Başbakan Davutoğlu, Tünelin Avrupa ayağındaki incelemeler öncesinde brifing aldı. Yüklenici firma yetkililerini ve mühendisleri dinleyen Başbakan Davutoğlu, tünel duvarlarının Türk Çinileriyle süslenmesi önerisinde bulundu. Davutoğlu'nun tünele ilişkin önerileri bununla sınırlı kalmadı. İstanbul'un kardeş şehirleri Saraybosma, Semerkant, Buhara gibi kentlere ait minyatürlere de tünelde yer verilmesini istedi. Başbakan Davutoğlu; Avrasya Tüneli'nden Avrupa geçiş güzergahın duvarlarında Saraybosna ve Üsküp gibi kentleri anlatan bilgi ve minyatürlere yer verilmesini isterken, Asya'ya geçiş güzergahında ise Horasan, Semerkant ve Buhara gibi kentlerin bilgi ve minyatürlerin kullanılması talimatı verdi. Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu ise Avrasya Tüneli'ne ilham kaynağı olan Mimar Sinan'a vurgu yaptı. Bunun üzerine Davutoğlu; Mimar Sinan'a ilişkin bilgilere de tünelde yer verilebileceğini söyledi.


Boğaz'ın altındaki köstebekler

Dünyada ilk kez 11 bar altı dalış Avrasya Tüneli için gerçekleştirildi.Tünel Açma Makinesi (TBM) 2 kez arızalandı. Bunun için Almanya ve Danimarka menşeli özel dalgıçlar geldi. Özel bir kapsülle tünel açma makinasının olduğu alana giren dalgıçlar gerekli bakımı yaptıktan sonra görev yerlerine döndü.


Davutoğlu Tünel için İstanbul'un konumuna göre diğer kentlerin hangi yönde yer aldığının resmedilmesi önerisini de iletti.


Yeni Şafak



Geri Dön