03 / 05 / 2024

Avrupa ve ABD’de işten çıkarmalar dalga dalga büyüyor!

Avrupa ve ABD’de işten çıkarmalar dalga dalga büyüyor!

Avrupa'da, son 30 yılın en yüksek enflasyon ve faiz dönemi yaşanırken pek çok şirket çalışan sayısında azalmaya gittiğini ya da yeni alımlara ara verdiğini duyurmaya başladı.



Önce Kovid-19 salgını ardından yaşanan Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yüksek enflasyon ve artan faiz oranları ile neredeyse tüm sektörlerde şirketler, maliyetlerini azaltmaya yönelik adımlar atmak ve işe alımlarda frene basmak zorunda kalıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) geçen hafta yayımladığı Mesleklerin Geleceği 2023 raporundaki bilgilere göre, yavaşlayan ekonomik büyüme ve enflasyon istihdamın geleceği için en büyük riski oluşturuyor. Avrupa ve ABD'li büyük teknoloji ve otomobil şirketleri de tarihlerinin en büyük işten çıkarmalarını duyururken Avrupa'da da personel sayısını azaltmaya çalışıyor.

Avrupa ve ABD’de işten çıkarmalar dalga dalga büyüyor!

AVRUPA’DA ÖNE ÇIKAN İŞTEN ÇIKARMALAR

Avrupa'da işten çıkarmaların yoğun olduğu sektörler arasında otomotiv, gıda, perakende, endüstri ve mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon ve finans bulunuyor. Otomobil üreticisi Stellantis, gönüllü işten çıkarmalar yoluyla İtalya’da 2 bin işçiyi işten çıkardı.

İsveçli grup Volvo, Avrupa'daki otobüs üretim operasyonunu yeniden yapılandırarak 1.600 kişiyi işten çıkardı. İsveç merkezli Volvo Cars, 4 Mayıs'ta İsveç'te 1.300 kişilik ek işten çıkarma kararını duyurdu.

İtalyan şirketi Marelli, 400 kişiyi işten çıkarırken, İngiliz elektrikli araç üreticisi Arrival, 800 kişinin işine son verme kararı aldı. Yine İngiltere’den yemek dağıtım şirketi Deliveroo, 350 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Süpermarket grubu Sainsbury's, toplamda işten çıkarmaların 2300 olacağını duyurdu. Alman moda perakendecisi Zalando ve gözlük perakendecisi Fielmann, 2025'e kadar yüzlerce kişiyi işten çıkaracaklarının açıkladı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön