04 / 05 / 2024

Avrupa'da da emlak piyasası durgun: İlk çeyrekte emlak yatırımları yüzde 26 azaldı!

Avrupa'da da emlak piyasası durgun: İlk çeyrekte emlak yatırımları yüzde 26 azaldı!

Avrupa emlak piyasalarında durgunluk yaşanıyor. 2024'ün ilk çeyreğinde emlak yatırımları, bir önceki yıla göre yüzde 26 azaldı. İşte ayrıntılar... 



Konut sektöründeki kriz yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde yaşanıyor. Türkiye'de artan barınma sorununun yanı sıra Avrupa emlak piyasalarında da durgunluk olduğu gündeme geldi. 

Borçlanma maliyetlerinde yaşanan yükselişlerden beri, Avrupa emlak piyasalarında durgunluk yaşanıyor. Avrupa emlak piyasalarında yaşanan durgunluk, senenin başında anlaşmaların 2011 yılından bugüne kadar ki en düşük seviyelere düşmesiyle daha da kötü duruma geldi. 

MSCI Real Assets tarafından derlenen bilgilere göre, 2024'ün ilk çeyreğinde emlak yatırımları toplamı olan 34,5 milyar euro ile bir önceki seneye göre yüzde 26 düşüş gösterdi. 

Avrupa da da emlak piyasası durgun: İlk çeyrekte emlak yatırımları yüzde 26 azaldı!

Finansgündem'de yer alan habere göre; faiz indirimlerinin zamanlaması ile ilgili belirsizlik, alıcı ve satıcıların fiyat beklentileri arasında bir uçurum yaratmayı sürdürürken, bu düşüş yedinci çeyrek dönemlik gerilemeyi işaret etti. 

Ticari gayrimenkul piyasasının en büyük parçası olan ofis mülkleri, hacimlerin yüzde 45 düşüş göstermesiyle, yılın ilk çeyreğindeki gerilemelerin öncüsü oldu. 

MSCI reel varlıklar araştırma başkanı Tom Leahy, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve çok yavaş geçen 2023 yılından sonra, Avrupa'daki emlak yatırımlarının 2024'ün ilk çeyreğinde toparlanmaya başlayacağına ilişkin umutların olduğuna dikkat çekti. 

Tom Leahy, söz konusu açıklamasında, "Ancak tarihsel olarak düşük faiz oranlarının sona ermesine yönelik devam eden ve bazen acı veren yeniden ayarlama, piyasanın işlem yapmak için zor bir yer olmaya devam ettiği anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi. 

Avrupa da da emlak piyasası durgun: İlk çeyrekte emlak yatırımları yüzde 26 azaldı!

Bunların yanı sıra, Türkiye'de de konut sektöründe sallantı devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan Şubat 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre; şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artış oldu ve 1.216 seviyesini gördü. Bu rakamlara göre, konut fiyat endeksindeki artışın enflasyonun gerisinde kaldığı belirlendi. 

Ancak konut fiyatlarında hissedilir bir düşüş olmadığı sık sık gündeme geliyor. Sektör temsilcileri, konut alacaklar için ve inşaat firmaları için destek beklediklerinin altını çiziyor. 

Yüksek faizler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Konut sektöründe projeler yarım kalabilir! 2018'deki kriz tekrarlanacak mı?

Arazi yatırımı için adres açıklandı: 150 ile 750 bin TL arasında parası olanlar dikkat!


Geri Dön