20 / 11 / 2024

Ayaş'ı turizme kazandıracak adımlar atılacak!

Ayaş'ı turizme kazandıracak adımlar atılacak!

Ayaş'ın, belediyecilikte 20 yıl geri kaldığını, şehri hızla turizme kazandıracak adımları atmaya hazırlandıklarını belirten yeni Belediye Başkanı Bülent Taşan, Milliyet Ankara'ya sorunları ve hedeflerini anlattı.





Ayaş'ın ilk aşamadaki sorunu turizm mi? 

Öncelikle gelişmiş bir Ankara'nın dibinde böyle bir Ayaş olmamalıydı. Geçmişe ihanettir bu. Turizm, kültür, içmeceleri, sağlık olanakları, her şeyi var Ayaş'ın ancak ısrarla ihmal edilmiş. Bir kere daha günlük yaşamında sorunlar var. Örneğin Belediye binası dahil tuvaleti olmayan bir şehir olur mu bu devirde? Şehiriçi yollanınız bozuk, variline kadar çöp sorunu var. Çöp varili olmayan bir şehir. Çöpü, taa 40-50 kilometre ötede Yenikent Çadırtepe'ye götürüp döküyoruz. Çok uzak. Bir kamyon doldu mu gitmesi, boşaltıp gelmesiyle bir gün gitti demek. Çöpleri TİR konteyııerlerde depolayıp, sıkıştırarak çözeceğiz bu sorunu. Biriken çöp, hafta bittiğinde götürülecek. Hem tasarruf etmiş olacağız. 

Köylere de böylece haftada 2-3 kez gidebileceğiz inşallah. Ayrıca sosyal donatıları, tesisleri yok şehrin. Olmayınca ölü şehre dönüşüyor tabii Ayaş. 

"İmar planı Allahtan uygulanmamış" 

Biz, Ayaş dışından gelenler de aynı dertten muzdaribiz. İki kilo domates alıp gidiyoruz çünkü oturacak, yerel yemeklerinizi yiyecek, vakit geçirecek yer yok. 

Haklısınız, hepsini yapacağız. 5-10 ev satın alıp, işletmeye verelim, Ayaşlılar bir görsün istiyorum. Milli Emlak'tan 3 evin tahsisini aldık. Her ay 2-3 ev almayı düşünüyorum. Bu arada ciddi bir imar sorunumuz var. Elimizdeki planı uygulargerekiyor sadece. 

Çiftçi ve Beypazarı yolundaki esnaf, yol kenarına çekilen bariyerlerden şikayetçiydi, ilettiler mi size? 

Bariyer sorununu, yan yol ve alışveriş için cepler yaparak çözeceğiz. Hem yolu kapatmayacak hem çiftçi kullanacak. 

Yeni kavşaklar da yapılacak, 4 kavşak programa alındı. Karayolları yapmazsa Büyükşehir'le yapacağız. 

'Termal esaslı sera kuracağız" 

Bunlardan başka yeni hedefler belirlediniz mi? 

Hedeflerimden biri de termal esaslı seralar kurmak. 2 dönüm sera, 50 dönüm araziye eşdeğer. Yani 2 dönüm serada, 50 dönüm arazide yetişecek ürün alabiliyorsunuz. Ayaş domatesimiz Ağustos ayında çıkar, Eylül-Ekim'de biter. Termal esaslı serayla 9 ay üreteceğiz domatesimizi. 

Tabii ki başka şeyler de üretilecek bu sayede. 

Bunları işleyecek tesisleriniz de yok. 

Maalesef. Domatesiyle ünlü şehirde salça fabrikası yok. 

"Hastane ve pkul kampüsü de hedefte" 

Diğer hedefleriniz nedir? 

Bunlardan başka Büyükşehir'le 3050 yataklı bir hastane yapmaya hazırlanıyoruz. Bakanlık onayladı. Önümüzdeki yıl temeli atılır diye düşünüyorum. 

Bir de meslek liselerini, yüksekokulları Ayaş'a getirip, okul kampüsü oluşturmayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz Ayaş, Osmanlı'ya devlet adamı yetiştiren bir şehirdi. Cumhuriyet kurulurken Atatürk'e sormuşlar, "Paşam, kadrolarımız yetersiz, nasıl olacak bu iş?" diye. 

"Yanıbaşınızda Ayaş var, oradan getirin" demiş. Böyle bir kampus Ayaş'a çok yakışır. Zamanla devreye sokacağımız başka hedeflerimiz de var. Bugünkü belediyecilik anlayışının 20 yıl gerisinden geliyoruz Ayaş'ta. Yani başladığımızda, 5 yıllık bir dönemde 20 yıllık iş yapmamız gerekiyor. 

sak şehirdeki tarihi evlerin hepsi gidiyor. 

Allahtan uygulanmamış bizden önce. 

Biz, bunu değiştireceğiz. Plan değişikliği yapıp, Büyükşehir'le o sokakları, evleri koruyacağız. Tarihi dokuyu bozanları yıkıp, yeni yerleşimi dışarıya taşıyacağız. 

"Ayağınıza basacağım" 

Bir de çarşıda düzenleme yapacakmışsınız? 

Evet, meydanı yeniden düzenleyeceğiz. Belediye binası dahil meydandaki dükkanları yıkacağız. Çarşı'nın ve Belediye'ııin yıkımını Büyükşehir'le yapacağız, kentin tarihi dokusuna uygun olarak yeniden inşa edeceğiz. Esnafa da söylüyorum "Bunları yaparken ayağınıza basacağım, canınızı acıtacağım" diye ama sonu hepimiz için hayırlı olacak. Dereyi de(Karadere) ıslah edip, suyu görünür hale getireceğiz. 

Milliyet Ankara


Geri Dön