30 / 04 / 2024

Ayasofyanın müze kararında Atatürk imzası taklit mi

Ayasofyanın müze kararında Atatürk imzası taklit mi

Milli Gazete yazarı Mustafa Kurdaş, Ayasofya Camiinin müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 yılında imzalanan kararnamedeki Atatürke ait imzanın taklit olabileceği iddia etti.



 

Kurdaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ayasofya Camiinin müze yapılma süreci gizemlerle dolu. Devlet arşivlerini inceledim. Ayasofyanın müze yapılmasına atılan Atatürk imzasına başka bir yerde rastlamadım. Teknoloji çok ilerledi. Belgenin aslının bulunarak incelenmesi gerekir dedi. Kurdaşın bu iddiasına tarihçiler şöyle:

İmza Atatürke ait değil

Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, Atatürkün herkesçe bilinen ve her yerde kullandığı imzası bir Ermeni usta tarafından yapılmış, Gazi her yerde bu imzayı kullanmıştır. Ayasofyanın müzeye çevrilmesi meselesinde kararname yayınlandı. Atatürk, Ayasofyanın restorasyona alınmasını söylüyor. Sonrası şaibeler içeriyor. İmzanın Mustafa Kemale ait olmaması yüsek ihtimal.

Saçma iddialar

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Atatürk, kararnamenin imzalandığı gün kabineye başkanlık ediyor. Ayrıca Atatürkün Cumhurbaşkanı olarak imzası olmasa ne farkeder ki Neticede hükümet bir karar alıyor ve imzalıyor. Ayasofyanın müze olmasında Atatürkün de imzası bulunuyor.

'Uçuk bir komplo'

Prof.Dr.Said Öztürk, İmzanın Atatürke ait olmadığını söylemek son derece gülünç. Belki imza Atatürkün bilindik imzasına benzemiyor olabilir. Ancak Atatürk gibi o dönemin en güçlü isminin bilgisi olmadan Ayasofyanın müze yapılmasına ihtimal var mı Ayasofya ile ilgili Aziz Oganın olduğu 6 kişilik bir heyet oluşturuluyor. Heyetteki 5 kişi müze olsun diyor. Devlet politikası olarak Ayasofya Müzeye dönüşüyor.

İmza incelenebilir

Prof.Dr.Metin Hülagü: Daha önce de kararnamedeki imza için Atatürke ait olmadığı iddia edilmişti. İmzanın Atatürke ait olup olmadığı kriminal olarak incelenebilir. Ancak pratikte o dönem için Atatürkün bilgisi olmadan Ayasofyanın müze yapılması ve imzasının taklidi çok makul görünmüyor. Belki de ters elle veya yorgun bir anında imzaladı. Kriminal olarak incelenip gerçek ortaya çıkartılabilir.

 

Mert İnan / VATAN

 

 


Geri Dön