29 / 04 / 2024

Ayçiçeği bekleyen büyük tehlike! Rekolte kaybı yaşanabilir!

Ayçiçeği bekleyen büyük tehlike! Rekolte kaybı yaşanabilir!

Yağışların azalması nedeniyle ayçiçek için ciddi bir rekolte kaybı beklentisi oluşan üreticinin ekimden vazgeçmesi durumunda piyasada sıkıntılar yaşanabileceği dile getiriliyor.



Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yarısının karşılandığı Trakya bölgesinde ekim dönemine hazırlanan üretici, kuraklık endişesi yaşıyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Önümüzdeki dönemde ürünle ilgili sıkıntılar, üretimiyle ilgili sıkıntı yaşanma ihtimali bulunuyor. En çok yağış almamız gereken dönemde yani kasım ve şubat ayları kurak geçti ve kar yağışı olmadı. Önceki senelerde de bölgemizde özellikle olmamıştı. Ülkemizde de baktığımızda, ülke genelinde dahi diğer yıllardaki kar yağışının yoğun olduğu illerde oralarda bile diğer senelere göre kar yağışı çok fazla olmadı. Tabii İç Anadolu Bölgesi'nde de ciddi bir kuraklık mevcut ve bu durum, Trakya bölgesinde var. Bizim bölgemizde de yağış miktarlarına bakıldığı zaman cidden çok büyük bir düşüş var. Bölgemizde, kuzeyimizdeki barajlarda su seviyelerinde ciddi bir azalma meydana geldi. Hatta son açıklamalara göre işte Kayalı Barajı'ndan mısır üretimine ciddi bir potansiyeli bulunan Kavaklı bölgesine, su seviyesinin azlığı nedeniyle bu süreçte su verilmeyeceğiyle ilgili duyumlarımız var. İnşallah önümüzdeki süreçte bir miktar yağış alırsak oralarda da bir su seviyesinde yükselme yaşanır” şeklinde konuştu.

Ayçiçeği bekleyen büyük tehlike! Rekolte kaybı yaşanabilir!

‘YILLIK YAĞIŞ ORTALAMASININ ÇOK ALTINDAYIZ’

Üretimin artmasının önümüzdeki dönemde alınacak yağışa bağlı olduğunu ifade eden Kırbiç, "Önümüzdeki süreçte ciddi bir yağış alırsak baraj seviyelerindeki artış, toprağın doygunluk noktasında da bir artış meydana gelir. Zira bu bölgede özellikle Edirne bölgesinin yıllık yağış ortalaması 500-600 milimetre civarında. Fakat şimdiye kadar baktığımızda bunun çok altındayız.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön