29 / 04 / 2024

Aydın’da imar barışına talep patlaması!

Aydın’da imar barışına talep patlaması!

Bugün başvuru süresi dolacak olan İmar Barışı’na Aydın’da taleplerdeki yoğunluk artış göstererek sürüyor.



Türkiye'de 1 yılda 10 milyon 40 bin 406 yapı, imar barışı uygualamasından faydalandı. Felir, 19 milyar 203 milyon liraya ulaşırken Aydın’da da yaklaşık 90 binin üzerinde kaçak yapı için başvuru yaptı.

Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Türkiye’de en fazla kaçak yapılaşmanın olduğu ilk 10 il arasında bulunması nedeniyle Aydın’da riskli konut tartışmasının yeniden gündeme gelmesine neden olan İmar Barışı’na, Aydın Mimarlar Odası ile Aydın İnşaat Mühendisleri Odası en başından beri karşı çıkarken süreç dahilinde il genelinde imar barışından en fazla faydalanan ilçeler de Kuşadası ve Didim oldu.

“SÜREÇ UZATILMAZ AMA ÖDEMELER UZATILIR”

15 Haziran Cumartesi günü başvuru süresi bitirilecek olan İmar Barışı ile ilgili sürecin uzatmaya gidilmeyeceğini vurgulayan Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yenipazarlı, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da açıklamalarına baktığımızda ödemelerin uzatılmasına gidileceğini anlıyoruz. Kanunu irdeleyecek olursak bu çok doğru bir kanun değil. Zaten biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak İmar Barışı Kanunu’nun çok doğru olmadığını savunmaya da devam ediyoruz. Geçtiğimiz süreçte İstanbul’da birkaç tane yapının durduk yerde yıkılması söz konusu olmuştu. Bu tarz kaçak yapıların yani mühendislik hizmeti almamış yapıların böyle bir kanunla ruhsatlandırılması doğru bir uygulama da değildir. Belki bazı kısıtlamalar yapılarak bu kanun hayata geçirebilirdi ancak böyle olmadı. Bütün inşaat ve iskan ruhsatı olmayan yapılar bu kanun sayesinde Aydın’da ruhsatlandırıldı” diye konuştu.

“İMAR BARIŞI AYDIN’DA SUİSTİMAL EDİLDİ”

Aydın’dan İmar Barışı’na bir çok vatandaşın başvuru yaptığını ifade eden Yenipazarlı, “Biz ödeme sürecinin uzatılacağını düşünüyoruz. Taksitlendirmenin yapılmasıyla ilgili bir söylenti dolaşıyor. Sonuç olarak baktığımızda Aydın’da genel olarak sahil kesimi olan Kuşadası ve Didim’de başvurular biraz daha fazla oldu. Özellikle yazlık evler için de bu kapsamda daha çok başvuru yapıldı. Kuşadası Belediyesi de bu tarz başvuruları gördüğümüz kadarıyla ciddi anlamda takip ediyor. Yine Efeler, Nazilli ve Söke’de de halihazırda başvurular devam ediyor ve bu ilçelerimizde ciddi yoğun başvurular var. Biz esasen kanunun yanlış olduğunu savunuyoruz ama vatandaş ciddi anlamda bundan faydalanma yoluna gitti. Biz bu bakımdan ciddi suistimaller olduğunu da düşünüyoruz. Artık uzatılmasına gerek yok. Aydın’da gerek bazı ilçelerde gerekse sahil kesiminde ciddi suistimaller olduğunu biliyoruz. Normalde 31 Aralık 2017’den önce yapılan uygunsuzluklar bu kapsama girecekti ancak yeni yeni yapılan bazı yapıların da imar barışı kapsamına alındığını görüyoruz. Bu ne yazık ki kısmen sahteciliğe de neden oldu” açıklamasında bulundu.

İmar barışı başvuruları bugün bitiyor!


Geri Dön