20 / 05 / 2024

Aydınlatmada tasarruf düşüncesi LED'e yöneltiyor!

Aydınlatmada tasarruf düşüncesi LED'e yöneltiyor!

Kış aylarında havaların soğuması ile ısı enerjisi keseleri zorlarken, havaların erken kararması ve gecelerin uzun olması nedeniyle aydınlatma noktasında da artan elektrik tüketimi faturaları kabartıyor...



Kış mevsimi itibariyle enerji tüketiminin hızlı artışı vatandaşların ve işletme sahiplerinin tasarruf arzularını artırıyor.


Kış aylarında havaların soğuması ile ısı enerjisi keseleri zorlarken, havaların erken kararması ve gecelerin uzun olması nedeniyle aydınlatma noktasında da artan elektrik tüketimi faturaları kabartıyor. Aydınlatma ürünlerinin doğru seçiminin enerji kullanımında tasarruf sağlama açısından büyük önem taşıdığını ve bu kapsamda aydınlatma konusunda LED’lerin az enerji ile daha çok ışık verdiğini ifade eden aydınlatma sistemleri satışı yapan Fatih Sevdi, LED ampul teknolojisinin yüzde 90’a kadar tasarruf sağladığını kaydetti. Yeni bir teknoloji ürünü olan LED'in Aksaray’da yeni tanınmaya başladığını söyleyen Sevdi, “Yeni bir teknoloji ürünü olan LED’i Aksaray’ımızda insanlar yavaş yavaş tanımaya başlıyor. Bunun önemli faydaları var. Bir evde tamamen LED aydınlatmaya geçildiğinde üç sene içinde hem ödediği parayı amorti ediyor hem de bundan sonraki kullanım sürecinde kar sağlamaya başlıyor” dedi.


LED’lerin en büyük avantajının daha az enerji ile daha çok ışık vermesi ve aydınlatmada şu ana kadarki en çok tasarruf sağlayan ışık kaynaklarından olduğuna dikkat çeken Sevgi, “Bir ampulün günlük kullanım süresi 6 saat olarak baz alındığında kullanım ömrü 50 wattlık halojen ampullerde 2000 saat, 7 wattlık LED ampullerde 35 bin, diğer bir değişle kullanım ömrü 50k wattlık halojen ampullerde 10 ay, 7 wattlık LED ampullerde 10 ila 15 yıldır. Yıllık aydınlatma gideri ise 50 wattlık halojen ampullerde 34,42 TL iken, 7wattlık LED ampullerde 5,52 TL. Normalde halojen ampulün ömrü 1, kompakt floresanın 5 , LED’lerin ise kalitesine göre 10 ila 15 senedir. Yani arada ciddi bir fark var. Tabii LED’in ilk yatırım maliyeti yüksek, çünkü çok yeni bir teknoloji. Fakat, ileriye dönük önemli tasarruflar sağlıyor. Yatırım maliyeti yüksek ama sağladığı verimlilik fazla ve daha uzun ömürlü. Zamanla sağladığı tasarruf aslında bu maliyeti de amorti etmiş oluyor. 10 seneden beri dünyada hızlı bir şekilde kullanılan bir teknoloji. Yeni olduğu için her gün daha da gelişiyor" ifadelerini kullandı.


AYDINLATMADA LED AVANTAJI


Bir önceki tasarruf çalışmalarından enerji tasarruflu ampullerin piyasalara sürüldüğünü ve insanların normal holojen ampulden tasarruflu ampullere geçerek enerji tasarrufunda çok önemli avantajlar elde ettiğini dile getiren Sevdi, “Şimdi ise günümüzde enerji tasarruflu ampullerden daha fazla avantaj sağlayan LED ampuller var. Bir çok evde aydınlatma daha estetik bir olgu olan avizelerle sağlanıyor. Avizelerde de genelde büyük odalarda birden fazla lamba kullanımı var. Bizim elektrik enerji noktasında tavsiyemiz aydınlatma ürünlerinde LED ampullerin kullanılması yönündedir. Evlerimizdeki ampulleri LED ampullerle değiştirerek faturamızdaki yükü azaltabiliriz. LED ampuller fiyat olarak normal ampuller ve enerji tasarruflu ampullerden daha yüksek. Ancak tüketim noktasında da diğerlerinden daha avantajlıdır. Biz müşterilerimize de aydınlatma konusunda hem verimli ışık hem de enerji tüketimi noktasında gerekli bilgileri veriyoruz” diye konuştu.


Doğu Rehberi


Geri Dön