02 / 05 / 2024

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mal ne demektir?

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mal ne demektir?

Ayıplı mal nedir, Ayıplı mal ne demektir? soruları sık sık sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!



AYIPLI MAL NEDİR?

Ayıplı malın tanımı şu şekilde yapılmaktadır; Tüketiciye teslimi esnasında taraflar tarafından kararlaştırılmış olan örnek veya modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal olarak tanımlanır.

Ayıplı mal, esasen sözleşmeye aykırı teslim edilen maldır. Ambalajında, etiketinde, tanıtma ya da kullanma kılavuzunda, internet sitesinde ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazla özelliği taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını yerine getirmeyen tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı statüsüne girmektedir. (TKHK m.8).

Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir. Hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen, internet sitesinde veyahut reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler ayıplı olarak tanımlanmaktadır. (TKHK m.13)

Tüketicinin satın aldığı malda ayıp şu şekilde ortaya çıkabilir (BK m.219):

Satıcının belirttiği vasıfların bulunmaması,

Malın özelliği gereği malda bulunması zorunlu vasıfların yoksun olması.

Diğer bir yolu ise lüzumlu vasıflarda eksiklik şeklinde ortaya çıkan ayıptan bunun varlığını bilmese bile satıcı sorumludur.

Ayıp, maddi, hukuki ya da ekonomik eksiklik şeklinde kendini gösteriyor;

  • Maddi Ayıp: Malda bulunan ve malın tahsis edildiği amaca uygun kullanılmasını engelleyen ayıba veya hizmette hizmetin konusu materyalde veya hizmetin yerine getirilmesi esnasında meydana gelen ayıba maddi ayıp deniliyor.
  • Ekonomik Ayıp: Mal ya da hizmetin ekonomik değerini düşüren ayıplardır.
  • Hukuki Ayıp: Satış konusu maldan veya hizmetten yararlanmayı azaltan veya ortadan kaldıran hukuki yoksunluklardır.

Tapuda arsa payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir?


Geri Dön