29 / 04 / 2024

AYM açıkladı! Ek MTV' nin ikinci taksiti kasım sonuna kadar ödenecek...

AYM açıkladı! Ek MTV' nin ikinci taksiti kasım sonuna kadar ödenecek...

Ek MTV düzenlemesi, Anayasa Mahkemesine (AYM) taşınmış, mahkeme dün ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini oy birliği ile reddedilmişti. Bu kapsamda ikinci taksitin ödeme süresi ise 30 Kasım 2023 tarihinde sona ereceği bildirildi. İşte ayrıntılar...



Kahramanmaraş merkezli depremler nedeni ile oluşan finansman ihtiyacı kapsamında yapılan Ek MTV düzenlemesi, Anayasa Mahkemesine (AYM) taşınmış, mahkeme dün ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini oy birliği ile reddetmişti. İlk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lira gelir elde edilmiş olup hedeflenen tahsilatın yüzde 87'si karşılanmış oldu. 

Bu dönemi kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek. Yapılan açıklama doğrultusunda ise, ikinci taksitin ödeme süresi ise 30 Kasım 2023'te sona erecektir. Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek.

Öte yandan, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek. Taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV'nin ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği zaman araç muayeneleri yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma dolayısıyla tescil kapatma işlemleri de gerçekleştirilemeyecek.

AYM açıkladı! Ek MTV nin ikinci taksiti kasım sonuna kadar ödenecek...

MTV NE İÇİN ALINIYOR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir. Fakat MTV, sadece karayolu taşıtları için değil, uçak, helikopter, motorlu deniz araçları için de ödenmektedir.

MTV'Yİ KİMLER ÖEDEMZ?

- Deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli araçlar.

- Deprem nedeni ile yıkılan veya ağır/orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait araçlar.

 - Depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen araçlar. 

MTV BORCU ÖEDENMEZSE NE OLUR? 

Ek MTV borcu belirlenen süresi içerisinde ödenmediği zaman 6183 sayılı Yasa m.55 gereğince kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlunun 15 gün içinde borcunu ödememesi durumunda, 6183 sayılı Yasanın muhtelif maddeleri uyarınca hakkında haciz uygulanır.

Emlak vergisi ödemesinde süre daralıyor! Ödenmezse ceza katlanacak! Son gün 30 Kasım!

Arabası olanlara kötü haber! Trafik cezaları, MTV ve ehliyet ücretlerinde gecikme zammı arttı!

MTV ödemesinde gecikmeyin! Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi için son günler...


Geri Dön