30 / 04 / 2024

Azınlık vakıflarına ait malların iadesi başvuruları inceleniyor!

Azınlık vakıflarına ait malların iadesi başvuruları inceleniyor!

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem azınlık vakıflarına ait malların iadesiyle ilgili yasanın çıkmasından sonra 1117 birçok gayrimenkulu eski sahiplerine devrettiklerini, 600'ünü ise reddettiklerini söyledi..



AZINLIK vakıflarına ait malların iadesiyle ilgili yasanın çıkmasından sonra 1117 birçok gayrimenkul eski sahiplerine devredilirken, bazı kişilerin, devlete ait olduğunu fark ettikleri boş binaları kendilerine ait gibi devletten iade etmesi için başvurduğu ortaya çıktı. 


Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, yasanın çıkmasının ardından gayrimenkul devri için yapılan 1560 başvurudan 600'ünün reddedildiğini belirterek "Bize belgesiz-bilgisiz taşınmazlarla ilgili müracaat etmeyin dedik. Adam yazmış, 'İstanbul'da Beyoğlu'nda daire. Tapu bilgisi, adres bilgisi hatta hangi sokakta olduğu bile yok. Ben size Beyoğlu'nda hangi daireyi vereceğim? Bölge müdürlüklerimizden bir eleman alıp elinden tutup sokağı göstersinler. Biz hemen tapu bilgilerine ulaşırız. Reddedilen 600 başvurunun hiçbirinde belge ve bilgi yok. Belge istemiyorum ama bilgi de yok. Hazine adına kayıtlı boş bir mülk görünce burası bizim diyen de var" dedi. 

5737 sayılı Vakıflar Kanunu'yla ilgili 27 Ağustos 2011'de yürürlüğe giren kanun hükmündeki kararname, azınlıklara mallarının geri verilmesinin önünü açmıştı. 


REDDEDİLEN VAKIF MALLARI: 


Yenikapı Tateos Partoğimeos Vakfı 8 mülkün iadesi için başvurdu. Reddedilince, mahkemelik oldular. 


Eyüp Surp Asdvadzadzin Vakfı: 1 mülkün iadesi için başvurdu. Reddedildi, dava sürüyor. 


Yeniköy Surp Asdvadzadzin Vakfı: 11 mülk için başvurdu. 1 mülk iade edildi. 2 mülk için süreç devam ediyor. 

Üsküdar Surp Haç Vakfı: 34 başvurusundan 4'ü iade edildi. 


Ortaköy Surp Asdvadzadzin Vakfı: 15 mülk için başvurdu. 5'i iade edildi. 2'si mahkeme yoluyla iade edildi. 5'inin davası sürüyor. 


Diyarbakır Surp Giragos Vakfı: 190 mülk için başvurdu.17 mülk iade edildi. 



Sultan Uçar / HABERTÜRK



Geri Dön